Напредују радови на изградњи нове главне црпне станице

НОВИ САД: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је заједно с директором ЈКП „Водовод и канализација“ Гвозденом Перковићем обишао локацију у близини Жежељевог моста и Кванташке пијаце на којој се изводе радови на изградњи НГЦ-1, нове главне црпне станице. 
crpna stanica
Фото: novisad.rs

– Завршетак изградње нове главне црпне станице – НГЦ1 очекује се за годину дана – изјавио је градоначеник Новог Сада Милош Вучевић, који је, заједно с директором Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ Гвозденом Перковићем, јуче обишао градилиште на Београдском кеју код „Жежељевог“ моста.

На Подбари, у близини Кванташке пијаце, 17. децембра прошле године почела је изградња нове црпне станице за пречишћавање комуналних отпадних вода, чиме би се растеретио постојећи канализациони систем и смањили непријатни мириси у том делу града. На тој локацији се предвиђа довођење свих отпадних вода градског подручја на левој обали Дунава, као и одвод ка будућој локацији централног постројења за пречишћавање отпадних вода. Самим тим, тај локалитет је од стратешког значаја за одбрану од плављења града услед јаких киша.

Од великог значаја за становнике овог дела града је то што ћемо имати објекат који ће бити у складу с европским стандардима и нормама и што грађани неће осећати непријатне мирисе (Милош Вучевић)

Нова главна црпна станица НГЦ-1 треба у потпуности да замени постојећу ГЦ-1, која се налази на раскрсници Радничке улице и Кеја жртава рације и која је у функцији још од почетка шездесетих година прошлог века и служи за одвођење отпадних и атмосферских вода јужног градског слива канализације.

Фото: novisad.rs

– То је појединачно највећа инвестиција у канализациони систем од кад постоји Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ финансирана из градског буyета, и вредна је 860 милиона динара – рекао је Вучевић. – Од великог значаја за становнике овог дела града је то што ћемо имати објекат који ће бити у складу с европским стандардима и нормама и грађани неће осећати непријатне мирисе или било које друге негативне ефекте због међусобне близине стамбеног блока и сложеног канализационог система. То је такође припрема у процесу изградње централног пречистача, а следеће што нас чека је израда студије изводљивости централног постројења за пречишћавање отпадних вода, премошћавање „Жежељевог“ моста канализационим цевима и потом изградња пречистача који ће бити у близини Роковог потока у Петроварадину.

Фото: novisad.rs

Како сазнајемо, Град ће, заједно с Покрајином, инвестирати 280 милиона динара у уређење Улице Марка Миљанова, која ће бити булеварског типа, а осим тога, радиће се на реконструкцији четири улица у Алмашком крају. Како је речено током обиласка, наставак израде техничке документације за изградњу централног постројења за пречишћавање отпадних вода Новог Сада улази ове године у фазу израде студије изводљивости с идејним пројектом, за шта је обезбеђен новац из гранта Европске уније.

– Тај крај ће заиста имати један снажан инвестициони капитални циклус – закључио је Вучевић. – Подбара, као настарији део града, то и заслужује јер ту дуго није улагано. Грађани не треба да брину, имају све гаранције да ће то бити најквалитетнији и најбезбеднији објекат.


„Променада” и Боцке

Градоначник Вучевић се јуче осврнуо и на проблем тржног центра „Променада”, и нагласио да су сви заједно на добром путу да би се нашло техничко решење.

– То ће бити добра зарада и за ЈКП „Водовод и канализација” – казао је градоначелник. – „Променада” ће плаћати доста скупу услугу „Водоводу”, тако да ће и то Јавно предузеће имати новац за инвестирање.Када је у питању рефундирање трошкова за новембар и децембар, као и тренутно плаћање услуга тржног центра „Водоводу и канализацији”, директор тог ЈКП-а Гвозден Перковић је нагласио да ће ових дана добити потписан уговор, након чега се цене повећавају.

– Оно што је требало, платили су, а ми ћемо сутра или у понедељак добити потписан уговор – казао је Перковић. – Власничка процедура им је компликована, тако да им недостају још два документа. Када то среде, плаћаће по одређеној цени, која је изузетно велика, много већа од цене коју сад плаћају пословни субјекти или грађани. Суштински, мислим да смо близу решења како да санирамо то што су урадили тамо, а да не буде на штету ни града, ни грађана.Он је додао да ЈКП „Водовод и канализација” треба да изведе два шахта, излаз Булевара ослобођења и Булевара Цара Лазара.

Осим разговара о „Променади”, градоначелник Вучевић је споменуо и насеље Боцке, и казао да очекује да ЈКП „Водовод и канализација” до половине јуна или до ребаланса буџета, припреми пројекат водовода и канализације за тај део града да би се издвојио новац, након чега би почели радови. Он је нагласио да се не ради о великом броју грађана, али да је за њих то значајна инвестиција коју, како каже, житељи Боцки одавно заслужују.


Када је у питању нова главна црпна станица НГЦ1, директор ЈКП „Водовод и канализација” Гвозден Перковић нагласио је јуче да се ради на припреми пројектне документације за пројектовање спајања НГЦ1 и НГЦ2, што је, како каже, предуслов да се у Радничкој улици сруши и затвори постојећи објекат, а затим и ослободи тај плац.

– Уз све то, потребно је урадити и ревитализацију канализације на Лиману да бисмо на тај начин увели у функцију и полако регенерисали бунаре на Штранду – казао је Перковић. – Ради се о огромним захватима, а битно је да припремимо добру пројектну документацију. Имамо стратегију шта даље радити, а видећемо којим ћемо темпом успети све то да обавимо.

Извођач радова је „Енерготехника – Јужна Бачка” д. о. о. Нови Сад, а инвестицију финансира Град Нови Сад.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести