Наставак радова у Дунавском парку

Након што је летос реконструисано језерце у Дунавском парку, те обновљена канализација и постављен заливни систем, наредних месеци следи наставак радова у том споменику природе.
dunavski park
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Наме, руководство ЈКП “Градско зеленило” недавно је одлучило да уговор за другу фазу реконструкције додели фирмама “Светлана Џида ПР грађевинска радња Ирина 2009 ММ Ветерник” и ДОО “Боб Нови Сад”. Партерно уређење, санација стаза, замена чесме, постављање нових клупа, расвете и други радови у најпознатијем градском парку коштаће око 145,5 милиона динара, с ПДВ-ом (145.546.599,9), и биће завршени за шест месеци, односно 180 дана.

Смештен у продужетку Дунавске улице, истоимени парк представља један од симбола града и место окупљања Новосађана свих генерација, а крајем деведесетих година прошлог века, уредбом Владе Републике Србије, стављен је под заштиту као природно добро од великог значаја, те као споменик природе сврстан у другу категорију заштите.

Уређивање земљишта за парк започело је још давне 1895. године, а на великој ливади до тада су организовани вашари. Замишљен као место за одмор и игру деце, парк је системом стаза издељен на 13 целина различите величине.

Друга фаза обнове подразумева реконструкцију шетних стаза и платоа и, како је у тендерској документацији објашњено, приликом пројектовања водило се рачуна о задржавању ширине стаза, уз минимално заузимање околних зелених површина. Осим санације пешачких стаза, планирано је и сређивање улаза, те ће приступи парку бити прилагођени особама с инвалидитетом, тако да од укупно девет улаза, шест испуњава услове за несметан прилаз.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Дрвеће које се налази на траси стаза биће заштићено на два начина - постављањем металне ограде и формирањем острва око стабла.

Клупе ће бити освежене, односно дотрајале замењене новим, истог типа, а планиране су и нове канте за отпатке, с тим да је предвиђено да на сваких четири до пет клупа буде по једна канта.

И ограда око језера ће бити замењена новом, по узору на садашњу, а на месту старе чесме планирана је нова осмоугаоног облика, састављена из четири дела и, како је наведено, пројектована тако да се уклопи у елементе урбаног мобилијара.

Због несметаног кретања особа с инвалидитетом унутар парка, пројектанти су предвидели уклањање два степеника дуж главне стазе, а у плану је и обнова дечјих игралишта.

Иако су недавно одабране фирме које ће реконструисати Дунавски парк, уговор још није закључен, тако да ће радови највероватније почети после новогодишњих и божићних празника, а можда и касније, имајући у виду временске прилике.  

Ј. Вукашиновић

 

 

Пројекат „Нови Сад - зелени град” реализовала је „Дунав продукција” ДОО, уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести