Недовољно простора за четвороточкаше у Ср. Карловцима

У касу ЈКП „Белило” у Сремским Карловцима, лане се од наплате паркинга слило 4.468.510 динара у бруто износу, што, када се одбију ПДВ, трошкови накнаде провајдерима и уговорена накнада за услуге новосадском ЈКП „Паркинг сервис” износи 3.293.004,50.
Sremski Karlovci raspolažu sa šest parkirališta pod naplatom Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сремски Карловци располажу са шест паркиралишта под наплатом Фото: Дневник.рс

То је 63,40 одсто више него у претходној години, а по речима шефа паркинг службе у „Белилу” Душка Милосављевића, највећи приходи се остварују викендом, поготово у туристичкој сезони, од априла до октобра.

– Већи је приход од наплате паркинга за аутомобиле јер је и већа фреквенција смењивости на истом паркинг месту у току дана – каже Милосављевић. – Откако имамо паркинг сервис у нашој делатности, важи одлука да се у строго туристичкој зони у центру града наплаћује услуга паркирања сваки дан, и суботом и недељом од 8 до 20 часова. Када не бисмо наплаћивали и викендом, туристи, којих је тада највише, не би имали где да  оставе своја возила од паркираних аутомобила наших суграђана, што само по себи нарушава квалитет туристичке понуде. Реакције туриста су различите, али ми се руководимо позитивним примерима у већини европских туристичких центара, па и наших.


Непромењене цене

Наплата се обавља по ценовнику који није мењан од 2016. године. Цена сата паркирања за аутомобиле је 45 динара, док за аутобусе износи 100. Дневна карта за аутомобиле је 200 динара, а за аутобусе 400. Паушална претплатна карта за правна лица и предузетнике је 3.000 динара месечно, док станари месечно плаћају 200 динара. Цена посебне паркинг карте, која се добија уколико се утврди да власник возила није платио паркинг, износи 600 динара.


Сремски Карловци, како каже Милосављевић, располажу са шест паркиралишта, на којима има 262 паркинг-места за аутомобиле и 21 за аутобусе, шест за особе с инвалидитетом и пет места за службена возила. Међутим, од тог броја, 70 места се због техничке неуређености не користи – у Карађорђевој и Прерадовићевој улици по 12 места и у Ивана Мажуранића 48.

– То није довољно места за паркирање – напомиње наш саговорник, и додаје се мањак осети поготово у време културних дешавања, честих венчања у Саборној цркви и током пијачних дана. – Недовољна контрола Саобраћајне полиције ради сузбијања непрописног паркирања возила, такође је изражена. Ове године је у плану техничко уређење паркинга са 46 места за аутомобиле и два за возила људи с инвалидитетом у Ивана Мажуранића на основу пројекта саобраћајне регулације из 2017. 

Паркирање се у Сремским Карловцима наплаћује путем мобилне телефоније, СМС порукама на бројеве 8831 (за аутомобиле), 8832 (за аутобусе), 8833 (дневна за аутомобиле)  8834 (дневна за аутобусе), готовином на киосцима на две места и код контролора наплате паркирања. Омогућена је и паушална продаја повлашћених паркинг-карата за правна лица, предузетнике и станаре.

 

З. Милосављевић 

 

 

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести