Неуморни мали извиђачи

Одред извиђача „Мирослав Мика Антић” из Новог Сада, са 80 учлањених малишана, формиран је децембра 2014. године као извиђачка секција при ОШ “Светозар Марковић Тоза”.

Средином фебруара прошле године регистровали су се као удружење за младе и спроводе програм Савеза извиђача Србије, који је део Светске скаутске организације (WOSM). И прошле године млади извиђачи неуморно су радили, вежбали, дружили се.

Од фебруара одржана су 84 састанка у оквиру извиђачке секције у школи са децом узраста од трећег до осмог разреда. Уз то, организована је и припремна обука за учитељице.

- Чланови одреда, осим што су активни у секцији у школи, друже се и викендом у природи - каже за наш лист Тања Јанковић, која се налази на челу овог одреда, а извиђач је преко 30 година и инструктор другог степена.  – У протеклој години организовали смо бројне излете, те су деца ишла у Дунавски парк, на Штранд, када су поводом Дана река и рођендана песника Мике Антиће, чином полагања завета и давања обећања постала прави извиђачи. Водили смо их и на Петроварадинску тврђаву и у Музеј града, као и у Каменички парк.

Кроз игру и забаву, на излетима деца су савладавала извиђачке вештине попут кретања по путним знацима, везивање и употребу чворова, прављење кабаница и заклона од шаторског крила, као и пружање прве помоћи. Кроз разне полигоне спретности, мали извиђачи су развијали машту, окретност, тимски рад и брзину.

- На Фрушкогорском маратону су чланови Одреда са школским другарима постигли прави подвиг, прешавши стазу од 17,5 километара и то је за њих био велики изазов - каже Јанковић. - За првомајске празнике учествовали су на Смотри Савеза извиђача Београда на Ади Циганлији, што је било и “ватрено крштење” за жељно очекивано спавање под шаторима. Такмичили су се у полетарским дисциплинама и учили о лековитом биљу, а  недељу дана касније у Бачкој Тополи су учествовали на Смотри Савеза извиђача Војводине, где су се опробали у спремању хране у котлићу, вожњи кануа, разним полетарским дисциплинама спретности, решавња загонетки, игрању бејзбола… Није било лако комуницирати са другарима мађарског говорног подручја, али је извиђачки дух превазишао и ту баријеру, те су се деца лепо дружила.

Чланови Одреда извиђача “Мирослав Мика Антић” лане су посетили табор у Чортановцима, те су се у хладовини Чортановачке шуме упознали са флором и фауном краја, учили о оријентацији у природи, а захваљујући чика Јоци “Бушману”, усвајали су нова знања о преживљавању у природи у непредвиђеним условима, како да упале ватру специјалним кресивом, направе заклон, возили су се кануом и гађали луком и стрелом. Обишли су три манастира, а организоване су и игре за психофизички развој и радионице о толеранцији и здравственом васпитању. Старији чланови одреда похађали су течај за воднике, како би се оспособили да уче нове чланове.  

- Септембар је за младе извиђаче и планинке започео излетом на Фрушкој гори, где су се опробали у прављењу паприкаша, прављењу салате од боквица и маслачка, у спремању варива од коприве, а у октобру су упознавали Нови Сад, кроз обиласке знаменитости и решавање шифрованих порука - истиче Тања Јанквић и додаје да су на међународној активности ЈОТА ЈОТИ, путем посебних радио канала и интернета, уз посебну регистрацију остварили контакт са извиђачима из целог света. Сада су богатији за другаре из Аустралије, Велике Британије, Шпаније, Индонезије, Бразила, скандинавских земаља, Немачке и комшијских земаља.

Годину су завршили посетом Дивчибарама, где је око 30 деце, међу којима је било и дете са дијагнозом аутизма, савладало разне извиђачке вештине у природи. Деца су на радионицама учила о значају заштите животне средине, а кроз физичку активност и игру побољшали су психичке особине и вежбали развој емпатије према другарима са посебним потребама.

И. Миклоши

EUR/RSD 117.0731
Најновије вести