Ништа од јавно-приватног партнерства у Карловцима

Одборници Скупштине општине Сремски Карловци на јучерашњој 36. седници, која због пандемије није одржана 17. марта, коначно су дали зелено светло за закључење уговора о продаји грађевинског земљишта у Кишовој бари, укупне површине 22 ара и 62 квадратна метра, по цени нижој од тржишне, власнику фирме „Еурофлекс“ Стојану Ружићу, о чијој иницијативи за ту трансакцију је локални парламент расправљао још у октобру 2018. године.
sremski karlovci, ssusnjevic
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Прихваћен је и Елаборат о оправданости продаје неизграђеног грађевинског земљишта у истој зони од 2.336 квадратних метара путем непосредне погодбе Привредном друштву „Јавор“, које се бави теретним друмским транспортом, по цени такође мањој од тржишне за изградњу пословног објекта, као и одлука о додели такозване де минимис државне помоћи том предузећу ради куповине парцеле. Усвојене су одлуке о образовању буyетског фонда за финансирање програма из области заштите животне средине на територији општине, дата сагласност на Статут ЈКП „Белило“ и прихваћен извештај о степену усклађености планираних и остварених активности тог предузећа, те годишњи извештај Општинског правобранилаштва.

Скупштина није дала сагласност за склапање уговора о јавно-приватном партнерству без елемената концесије у области јавне расвете с предузећем „Смарт Енергy Инвестмент КФТ“ из Београда, које је изабрано на конкурсу за реконструкцију, рационализацију и одржавање дела система јавног осветљења у Сремским Карловцима. Тај пројекат коштао би Карловчане 75 милиона динара, без ПДВ-а, у петнаестогодишњем периоду, на колико је требало да буде закључен уговор. То је други пут да се такав пројекат нашао на дневном реду карловачког парламента, с тим што је први пут износ за његову реализацију био готово дупло већи и тада га је сам предлагач повукао с дневног реда, а сада су, осим одборника из редова СРС-а, против тог уговора били и представници владајуће Српске напредне странке.

Шеф одборничке групе СРС-а Драган Тришић, говорећи против тог предлога, истакао је да радикали сматрају да општина нема пара за тако нешто и да би то значило одузимање посла и прихода једином јавном комуналном предузећу у Карловцима, које се до сада старало о јавној расвети. Тришић је напоменуо да пројектом нису обухваћене све светиљке на територији општине и поставио питање ко ће њих да сервисира. 

Сличног становишта био је и Мијодраг Ћирковић из одборничке групе Српске напредне странке, који је тај уговор назвао гурањем прста у сопствено око и уништавањем свог предузећа.

– Мислим да нисмо у ситуацији да тај посао поверимо другима и да одлуку не треба да подржимо – рекао је Мијодраг Ћирковић. – Сулудо је тај пројекат дати неком другом кад већ имамо нашу кућу, наше предузеће, које треба подстаћи да још боље ради. Не може нико са стране то урадити квалитетније.

Одборник СНС-а Небојша Кесић сложио се с излагањем двојице претходних говорника, и нагласио да не би требало да се тако ствари одвијају на крају мандата, и изнео критику на рачун председника општине.


Пословни простор са салоном аутомобила

Предузеће „Јавор“, као и „Еурофлекс“, планира на земљишту које жели да купи, градњу пословног простора у којем би било места за управу, салонску продају аутомобила с пратећим ауто-сервисом, продају пратећег аутомобилског програма и резервних делова, магацински простор и део за пружање угоститељских услуга корисницима, док би отворени простор био намењен излагању возила, за паркинг и кафе. Трошкове извођења припремних радова и уређење комуналне инфраструктуре, као и све друге трошкове у вези с изградњом земљишта и пословног објекта сносиће „Јавор“. И приступна саобраћајница с грађевинске парцеле 189/22 на јавну, биће изграђена о трошку предузећа. Инвеститор треба у року од пет година од дана закључивања уговора да запосли 32 радника који имају пребивалиште на територији општине, а да изградњу заврши за шест месеци. 


Одборници нису усвојили ни Одлуку о јавном окупљању, за коју је  радикалски одборник Драган Тришић казао да обесмишљава јавне скупове и сузбија испољавање уверења. Коментаришући да се њоме забрањује окупљање испред зграде општине, што је пракса у већини градова, рекао је да се тиме даје основ полицији за растеривање.

Jelena
30.05.2020 • 09:36
Mislim da bi nešto lepše i pađ
metnije izgraditi na tom placu jer istorijski gradić prelep kad povledate uništilo bi lepotu
EUR/RSD 117.5782
Најновије вести