Ноћ истраживача побудила знатижељу и интересовање

НОВИ САД: Једна од највећих и најзабавнијих промоција науке и научника широм света свакако је „Ноћ истраживача”, а ту европску идеју Нови Сад успешно баштини од 2010. године.
noc istrazivaca, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Тим поводом  је тржни центар „Биг” врвео од демонстрације науке на поучан, али и забаван начин, у чему су, превасходно, уживали млади из основних и средњих школа.

Већ на самом паркингу, тик поред аутобуског стајалишта пред „Биг” центром, посетиоцима није могао да промакне научни камион. Студенти Департмана за физику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду дочарали су радозналим погледима ефекте гама зрачења, чари радио-телеграфије или занимљиву инфрацрвену шпијунку. Студенткиња треће године Ана Ђелић стрпљиво је одговарала на радознала дечја питања.

На улазу у центар, Наталија, Лука и Емилија из „Лавиринта знања”, упознавали су посетиоце с могућношћу да уз пет сакупљених звездица од „чаробњака”, дођу на њихов штанд по занимљиве поклоне.

Недуго затим, наша екипа набасала је на чаробницу Јуцу, око које су се тискали малишани, а спрам њиховог узраста и питања су била адекватно „тешка”.

Професор Иван Бекер и асистент Небојша Бркљач с Департмана ПМФ-а за индустријско инжењерство и менаyмент, стрпљиво су објашњавали бројној публици ефекте термовизијске камере. На екрану је слика тамнела сразмерно томе како је температура опадала, односно постајала светлија ако је температура расла, што је присутнима било веома занимљиво.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Михајла Папа иДамјана Николића, ученике 7. разреда ОШ „Коста Трифковић”, затекли смо на квизу фармацеутског штанда, где је екипа у саставу

Наташа Милошевић, Весна Тепавчевић, Коста Поповић, Младена Лалић Поповић, Зита Фаркаш и Светлана Голочорбин Кон била на располагању подужем реду школараца. Игра „Не лечи се сам, човече” алудирала је на добро познату друштвену „Не љути се, човече”, где су фигурице биле бочице сирупа, а долазак „на црвено” значио је повишену температуру играча. Михајло и Дамјан кажу да „Ноћ истраживача” посећују од другог разреда основне, а да су им хемија и физика најомиљенији предмети.


Свечано отварање

Ноћ истраживача у Новом Саду је свечано отворио Никола Танић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а госте су подзравили и проф. др Душица Ракић из Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, директор центра за промоцију науке др Јован Трифунови, програмска координаторка манифестације проф. др Тијана Продановић и координатор новосадског пројекта Владимир Тодоровић.


Ученици фармацеутског одељења треће и четврте године Средње медицинске школе „Хипократ” забављали су млађане посетиоце „слоновском пастом”, лава-лампом и паљењем магнезијумске траке, док су на другом крају студенти археологије с Београдског универзитета на штанду „Биосенса” пажњу привукли изложеним скелетом старим девет хиљада година.

Цика, граја и усхићење били су довољна потврда да су такве манифестације увек добродошле и да наука има своје чари и за оне најмлађе, који управо у том узрасту могу примити „пелцер радозналости” те можда једног дана постати значајна имена научног стваралаштва, призната широм света.

С. Савић

EUR/RSD 117.3037
Најновије вести