Нова облога за бољу хидроизолацију језера у Дунавском парку

НОВИ САД: Лепо време у ЈКП “Градско зеленило” користе и за реконструкцију језера у Дунавском парку.
d
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Ови радови, о којима је почетком марта наш лист већ писао, неопходни су због дотрајалости облоге која је пропала, а биће комплетно замењена ради хидроизолације и заштите језера  Вредност радова, који су поверени ГП “Ирина 2009” процењена на 35.048.432 динара.

Подсетићемо, поред радова на уређењу језера, планирана је и ревитализација атмосферске канализације, а највећи део посла тек предстоји, а тиче се изградње комплетног заливног система на подручју целог споменика природе.

Дунавски парк у јулу 1998. године проглашен Спомеником природе, као природно добро од великог значаја, а припада другој категорији заштите, ради очувања и унапређења природних реткости, биодиверзитета великог броја остале вредне дендрофлоре, аутохтоних, алохтоних и егзотичних врста у урбаној средини. Иначе, у парку су настањене одређене врсте слепих мишева и птица, а од биљних врста, посебно је занимљиво стабло пирамидалног храста, као и стабло беле тополе, које је старије од 70 година. Рч је о једином заштићеном подручју на територији Новог Сада, које је таквим проглашено Уредбом Владе Републике Србије.

И. Ба.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести