Нови закон мења и састав Градског штаба за ванредне ситуације

НОВИ САД: Предлог новог састава Градског штаба за ванредне ситуације наћи ће се у петак на дневном реду Скупштине града, а као разлог за измене оснивачког акта наведено је доношење Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама.
g
Фото: Dnevnik (arhiva)

По предлогу, који је потписао заменик градоначелника Милан Ђурић, на челу Штаба остаје градоначелник Милош Вучевић, док ће се у Штабу наћи још 41 особа.

Пошто је Вучевић предложен за команданта Штаба, Милан Ђурић је предложен за заменика команданта, а нови члан Штаба је начелник Управе за ванредне ситуације у Новом Саду пуковник полиције Драган Цветићанин, уједно предложен и за начелника Штаба.

Међу осталим предложеним члановима Градског штаба за ванредне ситуације је девет чланова Градског већа. У Штаб би тако требало да уђу члан Градског већа за комуналне послове Здравко Јелушић, за здравство др Драган Стајић, за социјално заштиту Бранка Бежанов, за финансије Адријана Месаровић, за образовање Дина Вучинић, за привреду Милорад Радојевић, за имовину и заштиту животне средине Мира Раденовић, за саобраћај Александар Кравић, као и Милован Амиџић као члан Градског већа за управу, прописе и урбанизам.

Нови начелник Полицијске управе Нови Сад генерал полиције Слободан Малешевић такође је предложен за члана Штаба, те начелник Групе за цивилно-војну сарадњу у команди Прве бригаде Копнене војске Нови Сад мајор Недељко Недељковић, као и командант Ватрогасно-спасилачких батаљона у Управи за ванредне ситуације у Новом Саду Игор Адам.

Осим њих, чланови Штаба требало би да остану и начелник Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Нови Сад мајор Дарко Црљеница, секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић, директор Огранка „Електродистибуције Нови Сад” Милан Тешовић и шеф Центра за климатске анализе, ране најаве екстремних појава и оцену ризика елементарних непогода „Нови Сад” Милован Радмановац.

Начелници градских управа за комуналне послове, за привреду, за здравство, за социјалну и дечју заштиту, за грађевинско земљиште и инвестиције, за заштиту животне средине, за саобраћај и путеве, за инспекцијске послове, као и заменик начелника за инспекцијске послове и начелник Комуналне милиције, такође су предложени за чланове Градског штаба за ванредне ситуације. Поред њих, у Штабу би требало да се нађу и директор Дома здравља „Нови Сад”, Завода за хитну медицинску помоћ, ЈГСП-а „Нови Сад”, „Водовода и канализације”, „Чистоће”, „Пута”, „Паркинг-сервиса”, „Лисја”, „Стана”, „Градског зеленила”, „Новосадске топлане”, „Зоохигијене” и Спенса.

Градски штаб за ванредне ситуације требало би да координише на градском нивоу све оне који се баве или могу помоћи у управљању ванредним ситуацијама, али и да процењује ризике по грађане и управља тим ризицима. Штаб одлуке доноси на редовним или ванредним седницама, а може да издаје наредбе, закључке и препоруке, али и сачињава извештаје, анализе и информације.

С. Кр.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести