Ново културно насеље позива локалне уметнике на “Усељење”

НОВИ САД: Конкурс “Усељење” намењен је уметницима из Новог Сада, који ће у сарадњи са заједницом Новог насеља створити уметничко дело релевантно за ту заједницу, расписан је почетком марта месеца.
n
Фото: Novo kulturno naselje

“Усељење” има за циљ да подстакне уметнике да у процес свог рада укључе заједницу, да охрабри чланове заједнице да учествују у активностима који се догађају у њиховом окружењу, као и да промовише уметност насталу у заједници/са заједницом. Такође, пожељно је да концепт поставља питања о еколошким проблемима, односно у којој мери је идеја у складу са контекстом заједнице у којој уметник ствара.

Рок за слање идеја је 26.4.2020. у поноћ а пријавни формулар, а информације о награди и пропозиције пронађите на линку: bit.lu /UseljenjeKonkurs.

Новчана награда предвиђена је за два уметника изабрана путем конкурса и износиће по 60.000 динара. Новац је намењен за трошкове материјала (реквизите, опреме…) потребних за реализацију уметничког дела, као и хонорар чији максималан износ је 40% од укупне вредности награде.

Изабрани радови ће бити реализовани када се за то створе услови, а резултати конкурса биће објављени 4.5.2020. на сајту Новог културног насеља (www.novokulturnonaselje.rs)

Како подсећају, на Форуму европских стручњака из области културе и уметности, одржаном крајем 2018. године, а у склопу пројекта Magic Carpets (magiccarpets.eu), Креативне европе, у конкуренцији од 13 земаља, управо новосадско Ново насеље изгласано за најактивнију заједницу, а Ново културно насеље даровано је титулом: European Community Award: Co-create and comprehend.

Организациони тим Новог културног насеља одлучио је да освојену награду усмери на подршку локалним уметницима да своје уметничке праксе развијају у сарадњи са заједницом, као и да их подстакну на даљи развој.

У врло озбиљној конкуренцији пројеката из читаве Европе (Праг, Каунас, Берлин, Фолкстон, Тбилиси, Загреб, Букурешт, Рига, Порто, Инсбрук, Лимерик, Рим и Нови Сад), највећи део Новог Сада изгласан је као заједница која је не само пасивни уживалац културно-уметничких садржаја већ и активни члан, ко-креатор, идејни творац, иницијатор, главни покретач и инспирација уметницима и активним појединцима и групама у свим претходним годинама иницијативе за Културни центар на Новом насељу.

На тај начин је, након многих успешно реализованих фестивала и сјајног одзива публике и уметника, стигла још једна потврда да је Ново културно насеље и иницијатива за отварањем Културног центра у овом делу града значајан али и логичан след развоја, овог пута из највиших редова културних радника широм Европе, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести