Ново лице Трга Змај Јове у Каменици у сусрет ЕПК 2021

Трг Змај Јове у Сремској Каменици код Католичке цркве добио је ново лице, краси га велика клупа, уз коју је, у истом стилу, урађено и аутобуско стајалиште.
1
Фото: Dnevnik.rs

Тај пројекат реализован је у склопу припрема за 2021. годину, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе. Неуобичајени изглед Трга, у ствари, представља „урбани yеп”, односно једну од 46 микролокација које ће се уређивати на подручју града, а за које су унапред дате урбанистичке смернице.   

Подсетимо, архитектонско решење за уређење тог трга урађено је у склопу урбанистичко-архитектонског конкурса „Нова места”, који је пролетос спровела Фондација „Нови Сад 2021”, у сарадњи с Друштвом архитеката Новог Сада, у оквиру припрема за Европску престоницу културе 2021. године. Урбанисти, архитекте, пејзажне архитекте и студенти су до 15. септембра слали организаторима своје предлоге и пројекте за реконструкцију и уређење простора на већ одабраним локацијама: Телеп, Детелинара, Сремска Каменица и Ковиљ. Активно учешће имали су и грађани да би се креирало по њиховој мери.

Фото: Dnevnik.rs

По речима председника Савета месне заједнице Сремска Каменица Љубомира Ласице, Трг сада представља посебан кутак за сусрете грађана и приређивање различитих културних садржаја.

– Главни трг краси бехатон клупа, уз посађено цвеће, не бисмо ли унели живост и шаренило боја, уз уређено аутобуско стајалиште, а постављене су и канте за смеће да би се простор одржавао чистим – рекао је Ласица. – На тај начин доприносимо унапређењу квалитета живота наших грађана, а у исто време подижемо свест становништва о очувању и унапређењу животне средине јер мале ствари чине велике промене.

Архитектонско решење за уређење трга урађено је у склопу урбанистичко-архитектонског конкурсаНова места”, који је спровела ФондацијаНови Сад 2021”

Како је рекао наш саговорник, пре реализације пројекта, прво се одређује локација на којој ће се стварати „урбани yепови” па су тако и представници МЗ, на састанку с представницима Фондације „Нови Сад 2021”, одредили да то буде баш строги центар јер се чинило да је то место које „вапи” за новинама.

– За Каменицу то много значи, пре 20 година је адаптиран центар и све до сада нико није бринуо о њему – рекао је Ласица. – Што се тиче мештана, има и позитивних и негативних коментара, али је деци и те како занимљив нови изглед те су већ нашла начин како да се забаве и унесу урбаност и живост у новонастали простор. У извештају Фокус-групе стоји да Сремска Каменица има туристички потенцијал који треба развијати, не бисмо ли на тај начин вратили заинтересованост младих из Новог Сада да, као некада, овде радо долазе, а не само да пролазе кроз насеље.

И. Миклоши  

фото: Р. Хаџић

Пројекат „Приградска насеља Новог Сада” је суфинансиран од Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести