Ново возило за ватрогасце: Гасе ватру с висина на модерним хидрауличним лествама

Ватрогасно-спасилачка бригада „Нови Сад” недавно је добила ново и модерно возило, а реч је о камиону марке „Ивеко” с модерним хидрауличним лествама произвођача „Розенбауер”, које су намењене за спасавање и гашење пожара с висина.
vatrogasci 2
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Те лестве могу да се подигну у висину и до 32 метра, па новосадски ватрогасци могу безбедно да гасе ватру или евакуишу грађане с вишеспратница, којих је у нашем граду све више. По речима команданта Ватрогасно-спасилачке бригаде „Нови Сад” Стојана Миловца, такво возило се свакодневно користи јер су услед настанка пожара на стамбеним објектима ватрогасци дужни да на терен излазе с три возила – навалним, с ауто-цистерном и с хидрауличним лествама.

– Такво возило је Нови Сад и у претходном периоду имао, али сада смо добили ново јер је оно апсолутно потребно за град с овим бројем високих објеката: Нови Сад има око 100 објеката који спадају у високе, односно с више од 30 метара висине – каже за „Дневник” Стојан Миловац, и додаје да се и ватрогасци осећају сигурније када имају такво возило, иако нису увек у прилици да поставе хидрауличне лестве. – Ватрогасци могу гасити пожар и на десетом спрату с тих лестви, међутим, грађани треба да знају да је то само у идеалним условима. То значи да поред таквог објекта који има више од десет спратова мора да постоји саобраћајница која је довољно широка или плато на који ће се поставити те хидрауличне лестве. У пракси наилазимо на много проблема. Фреквенција саобраћаја је у граду велика и толико је аутомобила паркираних испред зграда и на улици да веома често уопште не можемо да поставимо хидрауличне лестве.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Камион за пожаре на отвореном

Новосадски ватрогасци би од Града до краја године требало да добију још једно, мало навално возило с УХПС пумпом, која, како сазнајемо, има висок притисак и користи мало воде. По речима нашег саговорника, такав камион има резервоар од 200 литара и веома је ефикасан у раду ватрогасаца и продоран. Значиће им, каже, за гашење пожара на отвореном, а посебно за интервенције на простору Фрушке горе, где им је некад тешко пробијање до пожаром захваћених простора.


Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Иначе, вредност новог возила, које су ватрогасци добили од Министарства унутрашњих послова, износи око 850.000 евра. У њиховом возном парку постоје још два возила с хидрауличним лествама. Једно је старије производње, тачније, из 1990. године, и служи као резерва, а друго је 2008. годиште и у претходних 12 година је доста добро служио новосадске ватрогасце.

– Одмах по добијању новог возила, започели смо обуку и увежбавање рада јер је потребно да наши ватрогасци-спасиоци буду обучени и увежбани. Ново возило је савремено и софистицирано тако да је потребно заиста доста радити на њему да бисмо се увежбали и били спремни да интервенишено – истиче Миловац, и додаје да је у претходне три године њихов возни парк знатно подмлађен. – Имамо возила која су на првом излазу и имају најсавременију опрему. У Ватрогасно-спасилачком батаљону у Новом Саду имамо четири навална возила, четири ауто-цистерне, три возила с хидрауличним лествама. Имамо и путничка теренска возила – четири џипа, три комбија и два путничка аутомобила. Потпуно смо задовољни и спремни да реагујемо.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести