ЕЛЕКТРИЧНИМ ТРОТИНЕТИМА ЗАБРАЊЕНО КРЕТАЊЕ ПО ТРОТОАРИМА Новосађани, ево ко неће моћи да их вози, КАЗНЕ НЕЋЕ БИТИ МАЛЕ

На улицама Новог Сада све чешће могу да се виде људи готово свих генерација који возе електричне тротинете, а који су данас популарни на свим меридијанима.
а
Фото: Дневник

С друге стране, све више је и оних који немају симпатије према овом брзом двоточкашу јер су тихи и могу да буду опасни по друге учеснике у саобраћају, а сами возачи неретко страдају у саобраћајним незгодама, на пешачким прелазима или ван њих.

Иако још увек нема званичних података о удесима у којима су учесници новосадски возачи електричних тротинета, такве саобраћајне незгоде требало би да се смање применом новог закона од 15. марта, а који су донети прошлог септембра.

Према наводима Градске управе за саобраћај и путеве, возачи ће моћи да управљају својим возилом у саобраћају искључиво уколико је на њему постављена налепница коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја. Ако не буду поштовали нове законе, љубитељи електричних тротинета могу платити казну и до 40.000 динара.

Фото: Pixabay

– На постављеним налепницама моћи ће да се утврде подаци о снази електромотора, конструктивној брзини и маси празног возила – рекли су за „Дневник” из Градске управе за саобраћај и путеве. – Начин издавања, вођења евиденција, изглед и начин постављања налепнице прописује министар надлежан за унутрашње послове. Имајући у виду ову законску одредбу може се претпоставити да ће Агенција за безбедност саобраћаја бити задужена за ову евиденцију.


Према наводима Градске управе за саобраћај и путеве, возачи ће моћи да управљају тротинетом искључиво уколико је на њему постављена налепница коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја

Уколико возачи лаких електричних возила не буду имали налепницу на њиховом тротинету или не носе заштитну кацигу, плаћаће казну 10.000 динара. Према новим законима, грађани ће платити казну од 5.000 динара уколико се буду кретали брже од 35 километара на час на бициклистичкој стази, док на пешачко-бициклистичкој стази морају да се крећу спорије од 10 километара. Уколико дође до прекршаја следе и пенали од 3.000 динара.

Фото: Pixabay, ilustracija

Електрични тротинет неће смети да возе особе млађе од 14 година, у супротном следи казна од 10.000 динара. Иста цена важиће за оне који не носе светлоодобојни прслук при вожњи на коловозу, као и уколико буду превозили друге особе.

Такође, возачи електричних тротинета мораће да се крећу десном бициклистичком траком у односу на смер кретања саобраћаја, јер уколико то не учине, следи казна од 20.000 до 40.000, као и добијање шест казнених поена. С друге стране, ако се два или више возача лаких електричних возила не буду кретали један за другим, већ паралелно, плаћаће пенале у износу од 5.000 динара.


Рентирани тротинети већ на градским улицама

Изнајмљивањем лаких електричних возила у Новом Саду раније су се бавили поједини приватници, а последња је у низу компанија „Twety scooter” из Београда, чији се тротинети већ налазе на градским бициклистичким паркиралиштима.

– На располагању је нових 100 тротинета, цена је као и прошле године, 15 динара по минуту, с тим да ће моћи да се уплати од 500 до 5.000 динара – рекли су из предузећа „Twety scooter”.

Пре шест месеци ова београдска компанија започела је са изнајмљивањем тротинета у Новом Саду, али су се на самом почетку суочили са крађом више од 50 одсто батерија из тротинета. Украдене су батерије са 70 од укупно 150 тротинета, а починиоци никад нису пронађени.


Преостале казне се односе на испуштање управљача из руку (5.000 динара), придржавање за друго возило (од 10.000 до 20.000), ношење слушалица на оба ува (3.000), вожњу електричних тротинета на ауто-путу и мото-путу (од 20.000 до 40.000 или 30 дана затвора), неношење прслука у условима смањене видљивости (3.000) и прелажење преко коловоза ван бициклистичке стазе (3.000).

Из Градске управе за саобраћај и путеве истичу да у овом тренутку не постоји могућност изнајмљивања преко ЈКП „Паркинг сервис”, као што је то случај са бициклима у оквиру система „НС бајк”.

А. Чегар

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести