Новосађани све више улажу у заштиту и подизање имунитета

У другом пику епидемије коронавируса, потражња за маскама, средствима за дезинфекцију руку, као и разним витаминима порасла је и све више подсећа на период са почетка пандемије.
Kupuju se pamučne maske, vitamini, etanol... foto: D. Andulajević
Фото: Купују се памучне маске, витамини, етанол... фото: Д. Андулајевић

За разлику од првог пика, други се разликује и по смирености грађана и повећаној свести о значају ношења маске, дезинфекције руку и подизању имунитета.

Како је у аутобусима градског превоза, продавницама, маркетима, апотекама, а и у самој пијаци, ношење маски обавезно, продавци и грађани су се адаптирали, те су махом оне за једнократну заменили памучним маскама, које се, према речима продаваца, могу откувавати, као и пеглати, што је додатни вид дезинфекције између два коришћења. Новосађани се слажу да су оне и захвалније за ношење, те је суграђанка Б. Р. казала да јој је лакше да дише под памучном маском, поготово када је напољу спарно, као и да јој не смета носу и ушима док је носи.

Ове маске се углавном купују код уличних продаваца, а ређе у бутицима, или путем интернета, где постоји могућност и да се сашије маска са мотивима које купац жели. Најскупље су двослојне и коштају 200 динара, док оне са уметнутом памучном пеленом у средини стају 150, а оне обичне, једнослојне памучне маске цене се од 100 до 120 динара. Такође је могуће купити и маске мањих димензије, за децу. У “Лиллy” дрогерији за маску за једнократну употребу потребно је издвојити 40 динара, а могуће их је купити и у паковању од десет маски по цени од 400 динара, док памучне стају 130 динара.

Поред маски, у дрогеријама и апотекама, према речима фармацеута,  веома су тражена и средства за дезинфекцију руку на бази етанола, која коштају од 59 до 299 динара, док су она на биљној бази скупља, и цене се крећу од 499 до 1.119 динара. Могуће је купити и једну алкохолну марамицу за дезинфекцију руку, која кошта од 9 до 12 динара.

Полице са витаминима и додацима исхрани брзо се празне, јер се као један од савета за брзо и ефикасно јачање имунитета, купује и пије цинк, селен и витамин Ц, који у комбинацији или појединачно могу коштати од 24 до 545 динара. Како је фармацеуткиња Ј.Н. казала, најчешће се тражи витамин Ц у фолији који кошта 24 динара, затим цинк који кошта 300 динара, док комбинација цинка и селена стаје око 400 динара. Ј.Н. такође је нагласила да хирушке, маске за једнократну употребу коштају 50 динара и да су веома тражене, али да купци негодују због ограничене количине за продају по особи, те се често дешава да уколико неко жели више од 10 комада које је већ купио, изађе до свог аутомобила и пошаље супруга или дете да купи још. Иако је очигледно да те маске одлазе у исту породицу или истој особи, по речима саговорнице, у таквим ситуацијама, фармацеути су принуђени да продају више маски, јер не постоји правило које забрањује такво понашање. Као један од проблема Ј.Н. наводи да су радници приметили и пораст набавне цене једног произвођача цинка и витамина Д, који је такође веома тражен.


Фото: Купују се памучне маске, витамини, етанол... фото: Д. Андулајевић

Од „Тик Тока” до цвећа

Пошалица да ће нам маске постати део свакодневног живота, те их требамо улепшати и ускладити са нашим одевним стилом, почела је да се обистињује, па се на тезгама испред Футошке пијаце могу пронаћи “Најк”, “Адидас” и “Пума” маске, као и оне са тиграстим принтом, мотивима све популарнијег “Тик Тока”... Понуда је шаролика, тако да има и оних са цветним дизајном и ликовима цртаних јунака.


Како  је продавац пчелињих производа на Футошкој пијаци казао, прополис капи све мање се купују код њих, а све више се одлази у апотеку и продавнице здраве хране. За  30 милилитара прополис капи на пијаци је потребно извојити од 100 до 200 динара, док су здравој храни “Чардак” нешто скупље и коштају 293 динара.

– Више него иначе се тражи “Ива” трава, која кошта 60 динара за 100 грама, као и прополис капи, али и сладић, док се нана и камилица редовно купују без обзира што је лето почело, јер су ти чајеви изузетно погодни за прехладе и смирују дисајне путеве – казала је радница здраве хране “Чардак” Невена Батинић.  На тезгама пијаце може се пронаћи и и липов мед, који кошта 700 динара по килограму, а за који се тврди да лечи плућа и бронхије, као и да помаже у борби са кашљем, астмом и бронхитисом, те се он чешће купује у односу на остале производе, а користи се углавном као додатак чају или лимунади.

Д. Андулајевић

 

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести