Новосађанка открива нове димензије путовања

Данас, када чак и одлазак на море многима постаје недостижан, има оних које је љубав према путовању подстакла да пронађу начин како да посете разне дестинације за мале паре.
d
Фото: Приватна архива

У 26. години, Новосађанка Теодора Стојшин успела је да обиђе готово 30 држава у више од 200 путовања, и то у сопственој режији, а способност и упорност да проналази повољне превозе и аранжмане помогла јој је и да добије посао у онлајн туристичкој агенцији смештеној у чешком Брну. Страст према истраживању различитих делова света навела ју је и да покрене сопствени блог „Living in... the World”.

– Нисам хтела да покренем типичан водич за путовања јер је интернет тиме презасићен – каже Теодора Стојшин, чији се текстови могу наћи на српском и енглеском. – Трудим се да пишем о конкретним искуствима „из туђине”, која могу да користе некоме ко одлази да живи, посети неку земљу или јефтино путује. Блогу ће се ускоро придружити и моји пријатељи из целог света да би поделили искуства из разних делова света, без иоле улепшавања.

Ако питате нашу саговорницу како заиста путовати квалитетно а јефтино, она ће вас, природно, упутити на свој блог http://teodorastojsin.com/ . Ипак, напомиње да је много тога врло доступно, само се треба информисати, али и одредити приоритете.


Рад у иностранству доноси спознају

Рад у иностранству највише помаже да спознамо ко смо и колико можемо да постигнемо, искуство је наше саговорнице Теодоре Стојшин. Управо зато, међу дестинацијама које су највише оставиле трага, она издваја Малту, где је радила на сезонским пословима.

– Море је свуда надохват руке, провода није мањкало, радили смо мало, а зарађивали довољно, док бих о догодовштинама за та три месеца могла да напишем књигу – каже она. – Закључак? Идите да радите ван својих устаљених оквира!


– Нажалост, онај ко често путује, обично је окарактерисан као пун пара, што говори о томе колико је наше друштво неспремно на различитости. Путовања су у иностранству уобичајена, а што се тиче цена, треба знати где тражити. Кад кажем неком да сам повратну авио-карту из Брна за Берлин платила 25 евра, а аутобуску до Прага само 30 динара, тај тек онда схвати колико пропушта. Смештај често „ископам” бесплатно, а све то желим да поделим на свом блогу – каже наша саговорница.

За непуне три деценије живота, Теодора је већ, игром случаја, али и сопственим избором, живела у пет држава и, како каже, док не пробамо другачије, нећемо ни знати да ли нам одговара, а вратити се увек можемо. Ипак, она напомиње да стереотипи често стоје на путу истинском упознавању туристичких или животних потенцијала неке земље.

– Не постоји опште правило и треба отићи и видети. Не мора увек да се иде трбухом за крухом, али треба да будемо свесни живота око себе. Лако је бити јак кад си свој на своме, у свом селу, али тада не упознајемо себе довољно. Зато треба пробати живот напољу и научити да се бориш јер тамо нема избора.

Д. Р.

 

ozbiljna
28.05.2018 • 16:09
Bravo Teodora! Treba biti i malo hrabar pa pokušati izaći iz kolotečine i naći nešto drugačije!
Snezana
29.05.2018 • 00:46
Veoma inspirativna devojka! Nadahnjuje posebnom energijom... Samo napred!
EUR/RSD 117.5819
Најновије вести