Новосађани реваншом измамили осмехе домаћина

Дванаесторо ученика, у пратњи родитеља, троје наставника и директори двеју новосадских основних школа, „Жарко Зрењанин“ и „Душан Радовић“,

 у организацији Удружења грађана „Нови Сад“   су изамили осмехе љубазних домаћина и на стотине дечака и девојчица из ОШ „Стаја Марковић“, „Шарски одред“ и „Рајко Урошевић“ из општине Штрпце, подно Шар-планине на југу Космета.

Посета је реализована у оквиру пројекта „Свим срцем за осмех детета“, који су својевремено започели Ивана Ђаковић, Вања Божић и Горан Бајшански, сазнавши да су деца из те косовске општине практично „одсечена“ од Србије и да ретко имају прилику да доживе неки други град, средину и окружење осим свог, ма колико она било лепо.

– ’Ди сте, Новосађани! – већ с врата школе „Стаја Марковић“, која је прошле године напунила 150 година, обратио се наставник руског језика Златко Јовановић гостима из Новог Сада после десеточасовног пута и смештаја у мотелима „Бора“ и „Мада“.Изразивши велику захвалност на зачетку и проширивању дивног – а сви су уверени – и дугог и нераскидивог пријатељства, директор ОШ „Стаја Марковић“ Миле Стојановић обећао је Новосађанима да ће учинити све да се у најјужнијој српској енклави осећају макар приближно угодно као четрдесеторо деце из општине Штрпце у Новом Саду у два наврата.

– Хвала вам што сте нам се реванширали јер не би имало смисла да је ово дружење и пријатељство само једносмерно – рекао је Стојановић. – Очекивали смо и више деце из Новог Сада, а када им пренесете утиске, верујемо да ће их следећи пут бити више. Нашој деци је посета Новом Саду била прозор у свет јер она, практично нису имала прилику да мрдну из свог окружења.

Ученици ОШ „Стаја Марковић“ из општине Штрпце приредили су незаборавну приредбу за госте, а певачка умећа демонстрирао је сјајни дечји хор, уз солисте Томислава Миловановића, Стефану Миколчевић, Магдалену Рачићевић, Милеву Сибиновић, Мару Петковић и професорку Оливеру Ивановић, која их је пратила на клавиру.

Захваливши се на лепим речима и уручивши поклоне домаћинима директорка ОШ „Душан Радовић“ из Новог Сада Славољупка Михајловић је нагласила да је срећна што је баш та школа прва позитивно одговорила на идеју младих људи у пројекту „Свим срцем за осмех детета“.
Горан Бајшански из Удружења грађана „Нови Сад“ уручио је домаћинима географску карту Србије, која, нажалост, на Косову и Метохији нема где да се купи а деци је потреба за наставу.

– Ми вам не можемо променити околности и окружење у којима живите, али вам можемо макар седам дана у години учинити пријатним, када сте гости нашег града – рекао је Бајшански, наговестивши нову посету деце из општине Штрпце у Новом Саду за Светог Саву 2017. године, уз обећање да ће онда, поново, бити ред да Новосађани узврате реванш.

Остатак јучерашњег дана Новосађани су провели у посети скијашком центру Брезовица, док је за данас предвиђена посета Призрену и Дечанима, а повратак је планиран за недељу после доручка.

Текст и фото: Сава Савић

 

Пријем у општини

Између посета трима школама, уприличен је и пријем за госте из Новог Сада у просторијама општине Штрпце. Драге госте примили су чланови Привременог општинског већа Живче Шаркачевић и Мирослав Ђорђевић, захваливши се за све што су учинили за децу из општине Штрпце.
– Најближа српска општина одавде је Грачаница, удаљена 70 километара, и онда вам је јасно у каквом окружењу одрастају наша деца, зато нам свака посета овакве врсте много значи – рекао је Шаркачевић, упознавши госте с приликама у општини, додајући да су с комшијама Албанцима увек живели коректно, „једни поред других“, и да им је то вероватно помогло да у најтежим, ратним данима прођу без много немира, разарања и жртава.
 

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести