Новосађани уче кинески језик и упознају древну културу

Новосађани од овог месеца имају прилику да похађају низ бесплатних курсева које је за све заинтересоване припремио Конфуцијев универзитет, смештен на Филозофском факултету.

Студенти, али и остали грађани, могу учествовати у курсевима калиграфије, кинеског сликарства, уметности резања папира, кинеских чворова, кинеске културе чаја, кинеског плеса, кинеске поп музике и таи чија. Осим тога, грађани имају прилику да похађају и курсеве кинеског језика, а од прошле године студенти Филозофског факултета уче га као изборни језик у оквиру наставе.

– То је начин на који Конфуцијев универзитет жели ближе да упозна грађане Новог Сада с кинеском културом, при чему знање кинеског није услов да се да би се кренуло на било који курс – рекла нам је професорка кинеског језика Наташа Пешић, додавши да на основу досадашњег искуства, доста полазника заволи кинеску културу кроз ту врсту културних активности те се онда определе и да уче кинески. – Није тајна да доста људи с наших простора има предрасуде да је кинески језик нешто веома тешко и несавладиво, али о томе да то баш и није тако и да је сваки језик савладив, па тако и кинески, сведоче сви они који код га овде уче.

Предавачи на курсевима културних активности, али и језика, јесу лекторке које су из Кине дошле у Нови Сад, а настава се одржава на енглеском. Међутим, како смо сазнали, Новосађанима то није проблем за савладавање вештина и знања.Професорка Пешић објашњава да су суграђани углавном највише заинтересовани за културу таи чија, јер је то можда најдуже присутна кинеска култура у нашем граду. Не недостаје интересовања ни за кинеску културу чаја и традиционално кинеско сликарство.

Конфуцијев универзитет нуди и курсеве кинеског језика од А-1 до Б-2 нивоа, а настава се изводи у малим групама. По завршетку курсева полазници полажу испит и добијају сертификат Универзитета. Такође, постоји и могућност полагања међународно признатог ХСК испита из кинеског језика, као и аплицирања за Конфуцијеву стипендију, уз помоћ које је могуће отићи у Кину и тамо усавршавати језик. Професорка Наташа Пешић каже да људи имају предрасуде према учењу тог језика.

– Кинески језик је врло лако проговорити, грамтика је доста једноставна, а ни писање није толики баук и може бити право уживање, чак и Кинези кажу да то није најтежи језик, већ да је само другачији, па ако тако приступите учењу, онда то није нешто несавладиво – казала нам је она, додајући да се сваке године дуплира број оних који уче кинески. – Данас није лоше имати нешто што ће вас издвојити од других, а кинески језик вам пружа управо ту могућност, с једне стране, а с друге, његовим учењем и изучавањем тако старе културе као што је кинеска много сазнајемо о себи и свету.

Иако су бесплатни курсеви већ почели, сви заинтересовани могу се информисати о томе како могу да се укључе на телефон 064/4300-126, на имејл-адресу адресу konfucijev.institut@ff.uns.ac.rs или путем сајта www.konfucije.ff.uns.ac.rs. .

В. Бијелић

 

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести