Новосадска хронологија

Лист „Дневник” и издавачка кућа „Прометеј” покренули су акцију у оквиру које сваког дана награђујемо једног читаоца књигом

посвећеном Новом Саду. Повод је скори излазак из штампе хронологије Владимира Врговића „Нови Сад 1970–1990”, субјективне историје града која се умногоме наслања и на писање „Дневника” из тих година, а доноси приче о интересантним личностима, догађајима, урбанистичком развоју, разним појавама, предузећима, топонимима...

У недељном броју објављиваћемо делове хронологије, а сваког радног дана ће најбржи читалац, који се јави на телефон књижаре „Мост” (Змај Јовина 22, 021/529-899) између 13 и 13.15 часова и потом дође с актуелним примерком „Дневника”, на поклон добити књигу Небојше Татомира „Анђелов додир”.

 

Било је то у нашој вароши... 1957. године

* 25. децембра отворена је спортска сала на Сајмишту. Новосадски спортисти коначно су добили адекватан простор за зимске тренинге и утакмице.

* 10. децембра је почела изградња два здравствена дома, у улицама Вршачкој и Руменачкој.

* 4. новембра „Југоалат” се пресељава  на Футошки пут.

* 1. новембра се успоставља нова аутобуска линија: Телеп–Центар–Насеље (Видовданско), дужине 7,5 километара. Линија има 17 станица, а полазак је сваких шест минута. Цена аутобуске карте је иста као и цена Дневника –10 динара.

* 8. октобра су распуштене све школе због Азијског грипа, оболело је свако пето дете. Поход вируса трајао је од шест до осам месеци и у свету је страдало између милион и милион и по људи од ове пандемије.

* Почетком октобра у излозима „Узора” и „Прогреса” појављују се први телевизијски пријемници, иако још нема ТВ програма у Србији.

* Крајем септембра Тврђава има нове станаре, студенте, у реновираној згради Дуге касарне, која је десетак година касније постала хотел „Варадин”.

* 18. септембра Дневник објављује да град Нови Сад има приближно 91.000 становника.

* 26. августа на раскрсници код Народне банке (СДК у данашњој улици Модене) постављен је подијум за саобраћајце. У  белим униформама регулишу саобраћај млатарајући рукама и скупљајући из дана у дан све више публике.

* 8. августа Народни одбор општине Нови Сад подноси инвестициони програм изградње градске канализације Народном одбору среза Нови Сад, који је одобрио програм инвестиција. Разрађивање главног пројекта поверено је инжењеру Стевану Миловановићу.

* 7. јула  ФК Војводина у Средњоевропском купу побеђује Слован из Братиславе са 6:0, док је први сусрет изгубила са 1:4.

* 1. јула Дневник најављује да ће у Дунавском парку ускоро бити инсталирана неонска светла.

* 22. јуна акробата Драгољуб Алексић у Новом Саду, изнад Трга Слободе и Булевара Маршала Тита, изводи вратоломне акробације.                    

* 1. јуна почела је да се емитује емисија „Рандеву са музиком” на Радио Новом Саду.

* 28. маја у нову зграду тек основаног Новинско издавачког–штампарског предузећа „Форум” у Војводе Мишића 1, где је монтирана и нова штампарија, преселио се Мађар со.

* Средином маја Градско веће Новог Сада одлучило је да се трамваји замене аутобусима. Одустало се од тролејбуса, због високих трошкова увођења, а најзначајније градске саобраћајнице превише су уске за ту врсту превоза.

* 28. априла завршено је преуређење Дунавског парка, којим је добио данашњи изглед. Парк има нове стазе и алеје са цвећем и врло лепо вештачко језеро са водоскоком, у које су се одмах уселили лабудови из суботичког Зоолошког парка, а поред језера је скулптура срне вајара Јована Солдатовића.

* 27. априла на Трибини младих у Јована Суботића, Ангело Влатковић прича о рокенролу.

* 20. марта Народни одбор општине одобрава изградњу насеља на Футошком путу (будући Сателит).

* 16. марта почео је да ради „речни трамвај” до Сремске Каменице и Лединаца, са осам полазака по правцу.

* Крајем фебруара на самом почетку Шумадијске улице завршавају се две велике стамбене зграде са 29 станова.

* 2. фебруара завршава се и зграда Покрајинског СУП-а у Пап Павла, прва на будућем булевару. Положајем одудара од околних улица и зграда. Ова седмоспратница је дуго доминирала околином.

* 21. јануара Дневник коментарише стално гужве у новосадским биоскопима. Понекад има и туча пред благајнама. Тапкароши препродају карте по дуплој цени. Директорка „Звезда филма” Јованка Кемец сматра да је, уз биоскопе Звезда, Јадран и Бачка, Новом Саду потребан нови репрезентативни биоскоп (на њега ће Новосађани причекати више од 12 година).

* 5. јануара се отвара Мала сцена Српског народног позоришта са кружном позорницом и то у фоајеу Радничког дома. Ова  сцена била је кратког века.

С. Савић

Фото: www.gradsubotica.co.rs

 

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести