Новосадска рација из угла младих уметника

Четворо младих уметника из различитих земаља, који су у оквиру уметничке резиденције „ЕХО” месец дана боравили у нашем граду, представили су се јуче у „ЕУ Инфо-поинту”.
Predstavljanje četvoro mladih umetnika „EU Info-pointu” Foto: Dnevnik.rs
Фото: Представљање четворо младих уметника „ЕУ Инфо-поинту” Фото: Дневник.рс

Током боравка у Новом Саду, Бојан Јосић из Србије, Мартина Лапица из Бугарске, Кирил Константин из Македоније и Депи Антониу из Грчке бавили су се темом Новосадске рације, коју су на уметнички начин представили својим делима. Идеја тог пилот-пројекта, који је реализовао Војвођански грађански центар, јесте да се у години која је проглашена Годином европског културног наслеђа, кроз различите уметничке форме испитају историја, култура и наслеђе различитих европских заједница, с посебним освртом на историјске догађаје.  Млади уметници уједно су имали прилику да посете многе културне институције и организације у Новом Саду и упознају локалну уметничку сцену.

Дела четворо уметника настала током боравка у нашем граду биће приказана у јануару у Новом Саду, приликом обеле­жавања годишњице Новосадске рације, а у марту у Великом Преславу у Бугарској, а зајед­нички утисак је да раније нису много знали о немилим догађајима из историје нашег града, а пружена им је прилика да их представе на један такорећи безбрижан уметнички начин. Резултат њиховог рада су једна инсталација, перформанс и готово 20 различитих дела на уметничким платнима.

– Протекли месец је за мене био једно лепо искуство, недостајаће ми овај град и људи с којима сам проводио време – рекао је Кирил Константин из Македоније. – Иако је реч о мрачним догађајима, за уметничко истраживање то су неисцрпне теме. Урадио сам инсталацију и слике које су заправо реконструкција фотографија из тог периода, дакле, направио сам комбинацију скулптуре и сликарства. У Новом Саду сам први пут, посетили смо музеје и галерије, центар града је диван, а и ноћни живот је добар. Нови Сад видим као добро место за младе, а осим добре забаве, културни живот је веома добро развијен.

Резиденцијални програм „ЕХО” реализован је уз подршку бројних културних установа у нашем граду, међу којима су Културни центар „Лаб”, Матица српска, Музеј Војводине, Збирка савремене уметности, Музеј револуције и Градска библиотека у Новом Саду.

 Б. Павковић

Пројекат „Развој културног и уметничког стваралаштва” реализовао је „Маркет ИТ Маркетинг анд ПР”, а суфинансиран је од стране Града Новог Сада.Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести