Новосадски гимназијалци угостили студенте из Русије

НОВИ САД: У десетодневном програму пројекта Међународног летњег језичког кампа градова побратима Новог Сада и Нижњег Новгорода који се завршава данас, учествало је четворо студената Државног универзитета “Н.И. Лобачевски“ (ННГУ) из тог града у Русији и пет ученика трећег и четвртог разреда Гимназије “Лаза Костић“.
l
Фото: Gimnazija “Laza Kostić”

Ово је седми пут да се тај пројекат реализује, у сарадњи са Српским центром при ННГУ, а уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице.

– Без обзира на скупоћу авионских карата, студенти из Нижњег Новгорода су нам ипак стигли и летња школа им је да уче не само српски језик, већ и да се упознају са нашом културом, менталитетом у духом нације  – рекао је за “Дневник” директор Гимназије “Лаза Костић” Вукашин Лазовић. – Наши ученици и студенти из Русије веома су задовољни сарадњом. Имамо одређен број претендената за студије у Русији, где се већ налази и неколико свршених студената.

Полазници кампа су, као и претходних година, студенти Института за филологију и журналистику ННГУ који уче српски и ученици Гимназије “Лаза Костић” који уче руски језик. Незнатна разлика у годинама није представљала препреку учесницима, те су се међу њима развила пријатељства. Као добри домаћини, ученици те гимназије упознали су своје госте са Новим Садом, водили их у свој дом, заједно су и ручали и вечерали, истакао је Лазовић.

– То су све млади људи који, када су успели преброде језичку баријеру и иницијални стид да ће погрешити у говору, успоставили веома квалитетне, пријатељске односе, који ће трајати – нагласио је директор Лазовић. – Кухиња је добар начин да се упозна култура државе, правили смо торту од плазма кекса и упоређивали њихова и наша јела, сарму, пасуљ, пуњене паприке и друге.


Спремни за нову школску годину

Гимназија “Лаза Костић” спремно ће дочекати око 800 ђака у септембру. Како је директор те гимназије Вукашин Лазовић рекао, све је припремљено за почетак нове школске године и пријем “првака”.

Он је истакао да су учионице и друге просторије практично стерилисане, припремљене су и маске према препорукама, те се нада да ће школска година, што се тиче епидемиолошке ситуације, протећи мирно и да ће се настава у континуитету одвијати у учионицама школе.


Фото: Gimnazija “Laza Kostić”

Осим наставе српског и руског језика и кулинарских часова, руским студентима био је интересантан и фолклор, обичаји и музика, а радом у кампу била су обухваћена и предавања из области историје, културе и уметности, преводилачке радионице и едукативни излети. Руски језик предавали су доцент Ирина Абрамова, мр Дарја Рјабушкина и Милена Алексић, а српски – професорке Весна Зечевић и Светлана Петровић.

Иначе, пројекат Међународног летњег језичког кампа 2020. године препознат као пример добре праксе и награђен Европском језичком ознаком у оквиру конкурса Фондације Еразмус+.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести