Новосадски одборници усвојили планове и програме инвестиција за 2023.

НОВИ САД: Новосадска скупштина је на последњој седници у овој години кроз 64 тачке дневног реда усвојила преостале документе, након недавног усвајања буџета, који омогућавају функционисање Града у наредној години.
o
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Усвојена су, између осталог, два битна програма градских управа за земљиште и имовину вредна ускупно скоро 10 милијарди динара, планови градских предузећа и установа за наредну годину те неколикио урбанистичких планова.

Заменик градоначелника Иван Црнобарац, пред седницу је поновио да је буџет Новог Сада за 2023. годину пре свега развојни у којем је "никада веће учешће капиталне потрошње, при чему је задржана снажна социјална компонента и друштвени развој и одговорност".

За реализацију Програма уређивања грађевинског земљишта за 2023. годину у буџету града опредељено је чак 8,3 милијарде динара. При планирању инвестиција, као и сваке године, водило се рачуна о равномерном развоју свих делова нашег града и наших приградских насеља, тако да испунимо тај циљ једнаких стандарда и животних услова за све наше суграђане, истакао је том приликом Црнобарац.

Он је навео да је осим документације за нови мост преко Дунава на стубовима старог моста Франца Јозефа, предвиђен и завршетак техничке документације новог моста на Сентандрејском путу, као и пројекат санације Темеринског моста.


Футог, Руменка, Ново насеље…

Оно што бих истакао као кључно јесу нови пројекти и то изградња објекта за потребе ватрогасаца у Футогу од 55 милиона динара, као и изградња нове месне заједнице у Футогу са укупном вредности од 170 милиона динара. Управа за имовину следеће године градиће и капелу у Руменки са процењеном вредности од 35 милиона динара. Такође Нови Сад ће добити још једну културну станицу, на Новом насељу и чини ми се да ћемо сви моћи да будемо поносни на тај објекат, као 10. културне станице у нашем граду. Настављамо свакако, и након ове године када носимо ту престижну титулу  Европске престонице културе, да улажемо у културне капацитете и да развијамо културну инфраструктуру, истакао је Иван Црнобарац.


Такође, планиран је наставак уређења старог градског језгра, кроз реализацију друге фазе, односно уређивања платоа изнад будуће подземне гараже у Улици Модене, које ће пратити заврштеак радова на подземној гаражи. Планирано је и партерно уређење простора изнад подземне гараже испод Бановине и то на тај начин да се неће уређивати само простор изнад гараже, већ да се обухвати цела та зелена површина скроз до Улице Јована Ђорђевића, казао је Црнобарац.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

По његовим речима, следеће године можемо очекивати завршетак Спортског комплекса у Футогу, изградњу дома здравља на Видовданском насељу, као и завршетак комуналног опремања Института БиоСенс.

Предвиђени су радови на изградњи, реконструкцији и санацији објеката водоснабдевања и објеката фекалне и атмосферске канализације. Улагање у развој саобраћајне инфраструктуре реализоваће се кроз изградњу кружне раскрснице Булевара цара Лазара и Фрушкогорске улице, Мишелука 3, Улице Николе Тесле, Улице војводе Книћанина и многих других које су предвиђене овим програмом, поменуо је Црнобарац.

Додао је и да се планира израда пројекта саобраћајних површина са пратећом инфраструктуром за Булевар цара Лазара, те пројекта уређења Кеја са петроварадинске стране, од Варадинског до Жежељевог моста, као и пројекта саобраћајница са одвођењем атмосферских вода у насељу Боцке.

Настављамо и са улагањем у развој бициклистичке инфраструктуре: у 2023. години планирана је изградња треће деонице бицклистичке стазе Нови Сад – Бегеч, тачније од Улице Сима Матавуља до Дунавске улице у Футогу, у дужини од око 10,5 километара, као и изградња бициклистичке стазе Нови Сад – Руменка – Ирмово – Кисач – Ченеј, на деоници Нови Сад – мост на каналу ДТД ка Ирмову, рекао је Иван Црнобарац.

Како је казао, део новца опредељен је за спорт и омладину и што ће омогућити изградњу нових дечијих игралишта и 16 нових спортских терена.

За наредну годину предвиђени су радови на уређењу микро-локација на територији Града, као и постављање урбаног мобилијара у виду 1.000 клупа и 1.000 канти за отпатке. Чули смо захтеве и потребе грађана за уређење квартовских и блоковских површина и понудили смо решење како да боље и квалитетније проводе слободно време у оквиру свог комшилука, напоменуо је Црнобарац.

Поменуо је и да је Инвестиционим програмом Градске управе за имовину и имовинско-правне послове планирано скоро милијарду и 450 милиона динара.

Навео је и да је поносан сам што ће Град и наредне године инвестирати у изградњу станова преко нове ламеле у Улици Момчила Тапавице. По његовим речима, за станове по непрофитним условима издвојено је 240 милиона динара преко Стамбене агенције Новог Сада.

У програму Завода за заштиту споменика културе Новог Сада планирана је реализација једног од већих и значајнијих пројеката у историји Новог Сада, а то је свакако уређење проторно-културно-историјске целине Алмашког краја. То је пројекат који реализујемо у сарадњи са Покрајинској влади, на чијој подршци смо захвални, и за њега је издвојено великих 2,3 милијарде динара, нагласио је Црнобарац.


Извођач раскинуо уговор за споменик невиним жртвама

На новинарско питање зашто није постављен споменик невиним жртвама 1944/45. за шта је последњи рок био 26. децембар, Црнобарац је одгопврио да је тог дана извођач поднео захтев за раскид уговора због тога што није у могућности да радове оконча услед констатних ометања, угрожавања градилишта, самих радова и безбедности радника.

Уговор је раскинут са извођачем и предстоје наредни кораци које треба сагледати. Не одустаје се од те одлуке, једноставно нисмо могли предвидети, 16. децембра када је усвајан буyет, да ће доћи до оваквог развоја догађаја. Стога средства нису планирана да се преносе у наредну годину, тако да ће она морати да се обезбеде за 2023. годину, па потом идемо на расписивање јавне набавке за избор новог извођача. Грађевинска дозвола и остала документација остају и даље на снази, тако да једино ми имамо додатни посао да приведемо тај посао крају, закључио је Црнобарац.

Бојан Радојевић из Нове ДСС је казао да је за ту странку тај споменик споран као и низ других у граду и да су прокламовали девизу "Не подижите спорне споменике".

Споран је дакако списак жртава. Ми сматрамо да yелати никако не треба да се налазе на списку жртава и да се тиме заправо скрнави спомен на те жртве којима се диже споменик. Решење је да се изађе са списком на којем нема џелата и да знамо коме се диже споменик, казао је Радојевић, додавши да је списак жртава у међувремену нестао из јавних извора.

И Снежани Мушицки из СРС нису спорне жртве по националности већ по томе што су неке учествовале у ликвидацијама и то види као вид аболиције џелата.

Њима, градској власти је подваљено. Они нису гледали шта пише у списку који је Савез војвођанских Мађара доставио у захтеву за подизање споемника. Да су читали, дошли би до закључка до којег смо ми дошли, преко 120 имена жртава имају пресуде за учестовање у егзекуцијама. Проблем је што они неће да ревидирају списак, изјавила је Мушицки.


Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Како је казао, разлог за доношење Плана детаљне регулације Старог мајура у Петроварадину јесте поступак утврђивања овог дела града као просторно-културне-историјске целине. Издвојио је и две одлуке о сарадњи, односно братимљењу с Тивтом и турском Алањом, којма Нови Сад добија два града побратима.

Искрено ме радује реализација никада значајнијег и снажнијег инвестиционог циклуса у наредној години, а наше је да се боримо да градски буџет остане стабилан као што је и био у претходних 10 година упркос изазовним временима која нам можда предстоје, закључио је Иван Црнобарац.

Шеф одборничке групе опозиционе Нове ДСС Бојан Радојевић изјавио је да ће гласати против свих одлука о плановима и програмима рада градских предузећа, против регулационих планова и да неће подржати кадровска решења.

Више пута смо говорили да смо забринути за комунални сектор у Новом Саду, јер из године у годину расту субвенције којима се проблеми у комуналном сектору редовно гурају под тепих и не долази до решавања кључних проблема него се они одлажу за нека друга времена. Нажалост, нама не долазе боља времена, већ ће тренутак када градска власт буде приморана да решава те проблеме бити лошији него данас, указао је Радојевић.

Он је додао да ће следеће године најављено повећање плата у јавном сектору угрозити рад градских предузећа, што ће посредно угрозити и Новосађане. "Замену" директора "Водовода и канализације", где уместо Гвоздена Перковића долази Дамир Кондић, назвао је "козметичком".

Сматрамо да нема никакве суштинске промене и да Лига социјалдемократа Војводине остаје у градској власти, да они немају менаџерски капацитет и не треба да се налазе у градској власти, јер не постоји ништа као оправдање, рекао је Радојевић уз опаску да одборници ЛСВ већ неколико седница не долазе у Скупштину града.

Заменици шефа Одборничке групе СРС Снежани Мушицки индикативно је то што су градска предузећа у деветомесечном извештају бележила губитке, да новим изменама плана пословања сви бележе добит на крају године.

У току одржавања седнице, пред Скупштином града представници Покрета слободних грађана, Акције прогресивне Војводине (АПВ) и удружења Слободарског савеза Србије – Група Октобар поново су поднели захтев да се Владимиру Путину одузме статус почасног грађанина Новог Сада.

С. Крстић
 

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести