Новосадски Октоберфест међу 10 првих у свету; пивска фешта од петка

НОВИ САД: Овогодишњи фестивал Октоберфест у Новом Саду одржаће се 19. и 20, октобра, најављено је на конференцији за штампу у Градској кући.
oktoberfest
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Председник Color media Group, Роберт Чобан, као организатор, изјавио је да је званично потврђено да је новосадски Октоберфест ушао међу првих 10 таквих манифестација у целом свету.

После минхенског, где је све почело још у 19. веку и који посети шест милиона људи, на свету има ове манифестације готово свуда где су живели Немци и поносни смо што смо са 15.000 посетилаца у два дана ушли међу 10 најбољих. Томе је свакако допринело то што Новосађани воле пиво, овде још увек има тог аустроугарског духа и поносни смо на то да до сада нисмо имали ни једну интервенцију полиције, Хитне помоћи или разбијену криглу, рекао је Чобан.

Град Нови Сад је још пре три године препознао значај ове манифестације у туристичком смислу, истакао је члан Градског већа за привреду, Милорад Радојевић.

За нас су све манифестације важне и њима смо постигли у претходних неколико година да у Новом Саду имамо туристичку годину, уместо туристичке сезоне. Дуплирали смо број туриста у граду и ове године очекујемо ближу 400.000 ноћења, нагласио је Радојевић.

И ове године Октоберфест је на Новосадском сајму јер су, кажу, радо ушли у тај пројекат са Колор медиа групом.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Ове се године пријавио велики број нових произвођача пива. И ето, можда смо ми и иницирали да уђу у бизнис, па је то је и позив свима осталима који имају сличне идеје да искористе наше капацитете како бисмо сви заједно помогли предузетнички дух, рекао је Слободан Цветковић, директор Новосадског сајма.

Када је реч о програму, у петак 19. октобра у 18.45 биће свечано отворено пивско буре, а затим ће наступити оркестар Удружења Словенаца у Новом Саду “Кредарица”.

Покушаћемо да полкама и валцерима донесемо тај дух Баварске и да се приближимо правом минхенском фестивалу, што је тешко, али и на наш можемо бити поносни, изјавио је Бранко Веселиновић из Удружења “Кредарица”.

Фестивал се наставља у суботу, 20. октобра већ од 11 сати, а у 20 наступа Звонко Богдан, у 22 је такмичење у испијању пива, у 22.30 наступа загребаћи “Психомодо поп”, а пола сата иза поноћи “Ортодокс Келтс”.

Нека посебна веза постоји између новосадске публике и нас и више пута смо наступали у Новом Саду него у Београду. Ретки су овако добри фестивали, помак је померање бине и обећавамо одлићан провод свима који дођу, казао је Александар Петровић, познатији као Аца Селтик фронтмен групе Отодокс Келтс.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Организатори су најавили да ће одабир извођача задовољити све музичке укусе, па су као изненађење најавили и наступ трубача Дејана Петровића, а организатори су подсетили и на то да се новосадски Октоберфест шири, па је тако ове године сарадњом с Будвом у Црној Гори прешао оквире Србије.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести