Новосадски вртић за псе - омиљено место љубимаца у граду

НОВИ САД: Дипломирани психолог и саветница за понашање паса Изабела Беговић из “Dog house” Центра за псе, који ради већ 8,5 година, у Новом Саду познатији као вртић за псе, каже да су код њих добродошли пси свих раса и узраста.
d
Фото: doghouse.rs

Пре 8,5 година настала је идеја која је потекла од ветеринара Ане Орег да се на једном месту нађу ветеринарска амбуланта са хирургијом, дневни боравак и пансион за псе, односно Центар за псе који ће имати комплетну услугу и приступ и помоћи власницима да од првог дана када дођу код ветеринара на први преглед и вакцину, добију едукацију и савете на који начин треба да одгајају и психички и физички стабилног и здравог пса, каже Изабела Беговић.

Показало се, додаје наша саговорница, као јако значајно да пси који су од малена имали приступ васпитању на исправан начин, касније нису развили никакве поремећаје у понашању или, ако су се развили неки проблеми, власници су много лакше могли да приступе решавању тог проблема, јер су могли само да примене неки савет или промене ситницу у свом понашању да би решили проблем код пса.

Дешава се и да неко узме неадекватног пса, у односу на његов стил живота, наводи Беговић, тада у старту већ крећу проблеми да власник нема потребно време, а псу треба много више пажње, а власник није спреман да се одрекне љубимца, па неког ко ће то урадити уместо њега.

Ово је право место где пси могу долазити да се истрче, потроше вишак енергије. Наше радно време је од 8 до 18 часова и викендом од 10 до 18 часова, имамо и ноћну смену која остаје са псима који су на спавању у пансионском смештају. Ти пси сви заједно бораве, а активности и посвећеност је једнака, каже Изабела.

Према њеним речима, уколико неко путује и потребно му је да пас остане на неколико дана или због здравствених проблема, пансион је право место за то.

Тренутно се много више користи услууга дневног боравка, јер људи нису у могућности да путују у време пандемије. Дневни боравак прима максимум 20 паса, колико имамо и смештајних јединица, јер се подразумева када је лоше време да се сви пси могу сместити и унутар објекта, који има 700 квадрата и три велика дворишта, наводи саветница за понашање паса.

Како додаје, што се тиче “спајања” паса, сваком новом псу који дође у пансион уради се процена понашања, и у консултацији са власником какве су преференције пса, и њиховом стручном проценом, пси се групишу по полу, узрасту, величини, афинитетима, начину игре, нивоу енергије и најчешћа су питања власника да ли имају посебно смештене велике псе, посебно мале, а чест је случај да мали пси буду са малима, велике расе са великима, али се често и играју сви заједно.

Изабела напомиње да је у вртићу безбедност најважнија, а сам објекат је обезбеђен од било какве могућности бежања, јер је најнижа висина ограде у дворишту два метра.


Савети власницима и социјализација

Изабела Беговић каже да ако им се власници јаве на самом почетку када су тек узели пса, упознају их са њиховим карактеристикама и шта могу да очекују од здравствених проблема, али и разликама у темпераменту које су карактеристичне за одређене расе.

Thumbnail

Људи најчешће греше у томе да узму погрешну расу за свој стил живота, тада их упутимо у потребе пса како не би развио неке проблеме. Савет је да од малена власник треба пса да прилагоди животу у граду, међу људима. Не може се довољно нагласити колико је неопходна њихова социјализација.


Агилнији пси попут хаскија или малиное, који су способни да прелазе препреке више него друге расе, и налазе задовољство у томе, никада не бораве у дворишту без надзора, наводи Беговић. Како каже, сваком псу се индивидуално обезбеди боравак, да би био сигуран.

Услови које имамо одговарају свим расама паса, па тако и смештајне јединице, те простори за истрчавање. Нисмо ограничени ни темпераментом пса, он не мора да буде социјализован са другим псима, нити да подноси друге псе, те у том случају добија посебну смештајну јединицу и у дворишту је одвојен од других паса, вели наша саговорница.

Центар за псе налази се на адреси Ћирила и Методија 88 у Новом Саду, власници на Фејсбук страници у току дана могу да виде како се њихов пас проводи, а све даље информације могу се добити сајту doghouse.rs.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести