О стратешком планирању у „Еђшегу”: Развој културне сцене кроз „Пројекат 33”

Још једна у низу едукација у оквиру „Пројекта 33 – Јачање капацитета установа културе у Новом Саду за стратешко планирање”, реализована је у Културној станици „Еђшег”.
konferencijaEdjseg01_RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Пројекат су у октобру започели Градска управа за културу и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, уз подршку Фондације „Нови Сад 2021”, а реализује се у виду предавања, едукативних и менторских садржаја намењених представницима установа културе из Новог Сада. Тема јучерашњег сусрета била је „Установе с карактером“.

„Пројекат се одвија у најбољем светлу, а посвећеност Фондације, Града и Покрајине развоју културне сцене заправо највише долази до изражаја кроз тај пројекат“, истакао је руководилац Сектора за развојне пројекте Фондације „Нови Сад 2021“ Вук Радуловић.

„То је само један у низу великог броја развојних пројеката, које реализујемо управо у жељи за развојем капацитета културне сцене и боље припреме, не само за 2021. годину него дугорочно.“

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Пројекат ће бити реализован током наредних десет месеци, а предавачи су представници УНЕСКО катедре Универзитета уметности у Београду, једни од најзначајнијих стручњака за европску културну политику, који ће и даље, као ментори, бити укључени у процес израде планова.

„Потреба за таквим пројектом већ дуго постоји у свим установама културе у Србији и региону, а у Новом Саду се, у контексту Европске престонице културе и идеје да установе имају своје стратегије, указала прилика да се простор за то и направи“, објаснила је сарадница за културну политику и менаyмент на УНЕСКО катедри Универзитета уметности у Београду Вишња Кисић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

„Идеја је, заправо, оснажити запослене у установама културе да и током наредних година имају могућност да преузму одговорност за стратешко планирање, као и за отварање нових културних установа. То ће уједно и грађанима пружити прилику да активно учествују у јавном културном животу.“

Пратећи Стратегију развоја културе града Новог Сада за период 2016–2026, „Пројекат 33“ ће омогућити стратешко усмерење, бољу координацију и сарадњу установа културе и интерсекторско повезивање, али и квалитетнију припрему пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Пројекат ће бити реализован у фазама.

„Пројекат нам помаже да учинимо што видљивију трансформацију и да унапредимо рад институција културе јер се ми унутар институција сусрећемо с великим проблемом, а то је чињеница да се велики број људи на професионалним позицијама не креће довољно и нема партнерску сарадњу“, навела је Биљана Мицков из Културног центра Војводине „Милош Црњански“.     

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести