Обележен Eвропски дан борбе против трговине људима

Поводом обележавања Европског дана борбе против трговине људима, јуче су у центру града млади волонтери и тренери Црвеног крста Новог Сада организовали акцију која је за циљ имала упознавање грађана са тим друштвеним проблемом.
1
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Кроз разговоре су људима нудили корисне информације о томе које мере опреза могу да помогну, како би заштитили себе, али и друге у својој околини.

- Град Нови Сад не само да подржава, него и учествује у борби против трговине људима, формирањем локалног Тима за борбу против трговине људима и чини га девет професионалаца из девет различитих области, који у свом раду имају прилике да се сусретну са тим феноменом – рекао је координатор Тима Града Новог Сада за борбу против трговине људима Ненад Драшковић. – Важно је истаћи да се феномен трговине људима променио и не дешава се тамо негде, већ се све више дешава и у нашем окружењу. Зато користимо прилику да скренемо пажњу на актуелне огласе за посао, они су такви да вам нуде сво добро овог света, док, у ствари, представљају мимикрирано зло иза којих стоје трговци људима и користе их као мамац, односно клопку. Тако човек и уђе у канyе трговине људима. У том смислу је важно да нешто сазнамо о тој теми, колико год да је она непријатна и информишемо се, како бисмо били безбедни.

Како каже, један од чланова локалног Тима за борбу против трговине људима је и Црвени крст Новог Сада, који се континуирано и посвећено бави том темом, пре свега подизањем свести код грађана о томе да проблем постоји, али и његовом превенцијом.

- Као и претходних година, Црвени крст Града организује уличну манифестацију, када наши едуковани волонтери пружају суграђанима корисне информације, како би могли да се заштите од овог друштвеног феномена – објашњава самостални стручни сарадник Црвеног крста Новог Сада Раде Станојчић. - Едукацију о борби против трговине људима спроводимо и по основним и средњим новосадским школама. Тако смо у претходних неколико година организовали више од 100 радионица, а ако узмемо у обзир да је просек око 30 ученика, то је преко 3.000 едукованих ђака. Прошла година је била изазовна управо због пандемије коронавируса, али то није утицало на наш рад. Доста пажње смо посветили едукацији социјално рањивог становништва јер смо почели да сарађујемо са Свратиштем за децу. Тамо смо реализовали неколико радионица, а утисци су врло позитивни. Деца су предивна и стално питају када ћемо поново доћи, те је то нама повратна информација да их та тема занима.

Он је открио да је према подацима организације “Астра”, која је посвећена искорењивању свих облика експлоатације и трговине људима, у овој години био већи пораст трговине људима у односу на претходне године. Углавном су жртве биле малолетне девојчице које су биле сексуално експлоатисане, а најчешћи разлози за њихово “хватање у мрежу” су управо сиромаштво, лош статус и социјални положаj.


Радно израбљивање

Према речима координатора Тима Града Новог Сада за борбу против трговине људима Ненада Драшковића, најчешћа трговина људима је зарад насилне проституције, али су све чешћи случајеви радног израбљивања. Зато се посебно скреће пажња на огласе за посао јер се људи јаве и оду негде, нарочито је проблем када отпутују у неку страну земљу и тамо им се губи траг.

- А ако успеју некако да се врате, њихова сведочанства су заиста потресна – са ужасом каже Драшковић. - Чули смо и за случај да су у једној сеоској кафани у близини Новог Сада власници израбљивали једну запослену, имамо и кривична дела малолетника када они уђу у канyе пунолетних лица, која почну да их искоришћавају за извршавање кривичних дела. То је, такође, трговина људима. Имамо разне облике трговине људима, а важно је знати да свако од нас може у неком тренутку непажње или непромишљене одлуке постати жртва.


- Викенд који је за нама био је у знаку локалне обуке за нове едукаторе у програму борбе против трговине људима, коју су поред мене, као тренера Црвеног крста Новог Сада, држали и тренери Црвеног крста Чукарица и Црвеног крста Бачке Паланке – казала је тренер Црвеног крста Новог Сада Наталија Свилар. - Обучили смо нове волонтере који ће бити вршњачки едукатори и заједно са нама ће спроводити дечје радионице у основним и средњим школама на тему трговине људима. За сваки узраст са којим радимо имамо стандардизован материјал који користимо, те програм не може да изазове никакве бурне реакиције, али може да приближи деци ту тему како би је они могли разумети. Млађе кроз игре учимо како могу да се заштите у неким ситуацијама које су можда ризичне, а могу се често у њима налазити: да не седају у кола са непознатим људима, не прихватају поклоне од странаца...

Са старијом децом, каже, ипак раде озбиљније радионице, када се баве презентацијом и конкретним појмом трговине људима. Као најбитнији део увек буду предочене мере опреза, које могу да им послуже као заштита.

Манифестацији су, поред представника Црвеног крста Новог Сада, присуствовали и представници Полицијске управе Новог Сада – Одељења криминалистилке полиције (Одсек за сузбијање трговине људима и кријумчарења људи), као представници локалног Тима за борбу против трговине људима.         И. Бакмаз

Фото: Ф. Бакић

 

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести