Обележен Светски дан прве помоћи на Штранду

Црвени крст Војводине обележио је Светски дан прве помоћи у суботу на Штранду, организујући, као и сваке године, покрајинско такмичење и смотру прве помоћи и реалистичког приказа повреда и обољења.
1
Фото: Р.Хаџић

Присуствовало је 19 организација Црвеног крста из градова и општина, са укупно 43 екипе подмлатка, омладине и реалистичког приказа из Аде, Апатина, Бачке Тополе, Беле Цркве, Инђије, Кањиже, Кикинде, Ковина, затим Малог Иђоша, Oyaka, Панчева, Руме, Сенте, Сомбора, Сремске Митровице, Старе Пазове, Суботице, Зрењанина и Новог Сада. На државно такмичење пласирале су се екипе омладине, подмлатка и реалистичког приказа повреда обољења и стања Црвеног крста Новог Сада, с тим да су омладинци освојили прво место, а друге две екипе су заузеле су друго. Гости такмичења били су екипа прве помоћи из Црвеног крижа Орашје, која је заузела прво место на такмичењу Црвеног крижа Федерације БиХ, а на Штранду су се такмичили ван конкуренције.

На почетку дружења, екипе млађих подмладака из Инђије и Новог Сада показали су своје знање у пружању прве помоћи и имитације стања повређених и оболелих, а присутнима се обратио председник Црвеног крста Војводине Дејан Укропина.

- Светски дан прве помоћи је установила је Федерација Црвеног крста и Црвеног полумесеца 2000. године и обележава се сваке друге суботе у септембру – казао је Укропина. - Лепоту овом дану дају две ствари. Прва је та што ће наши драгоцени волонтери показати своја знања и вештине из лаичке прве помоћи, а други значај је чињеница да је цео међународни покрет Црвеног крста управо утемељен на лаичкој првој помоћи. Разлог је једноставан. Давне 1859. године је Анри Динан окупио лаике, људе који нису знали ништа о првој помоћи у Солферину, како би помогли рањенима на бојном пољу. Зато прва помоћ јесте темељ наше организације, уз драге волонтере који су носиоци те врло важне наше активности.

Фото: Р.Хаџић

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић поносно је стао уз волонтере, рекавши да су њихова храброст, одважност и хуманост за сваку похвалу, те је Покрајини велика част што је партнер Црвеном крсту и што је део нечега што је веће од нас самих.

Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић поручио је да Црвени крст, осим прве помоћи, учи волонтере и многе друге важне ствари, стога је срећа имати људе који желе да буду део велике хуманитарне породице, која сваке године изнедри 14 милиона нових познавалаца вештина и знања из прве помоћи.

- Екипе Црвеног крста Србије шест пута су биле европски прваци у првој помоћи и то је нешто што нас води кроз читав наш рад – подсетио је Миладиновић, упутивши учесницима најискреније жеље да се добро осећају, стекну нова знања, али пре свега се добро забаве и друже.


Више од 10.000 људи научи прву помоћ

Годишње, на глобалном нивоу, више од 14 милиона људи научи како да пружи прву помоћ у оквиру организације Црвеног крста. У Србији, статистика говори, да више од 10.000 школске деце и младих, али и исто толико одраслих особа изложених ризику због посла или учешћа у саобраћају, научи вештине прве помоћи у оквиру Црвеног крста. Што већи број људи влада вештинама те драгоцене технике, то је заједница безбеднија и снажнија. Вештине прве помоћи су животно важне и требало би их учити постепено, током живота, а повремено их усавршавати, поручују из Црвеног крста Војводине.


Самостални стручни сарадник Црвеног крста Војводине др Драгана Звијер Јовић објаснила је да је на Штранду постављено 18 полигона, радних тачака дуж читавог Штранда, са леве и десне стране.

- Са једне стране је такмичарски део са седам екипа, а са друге стране је смотра где ће радити екипе прве помоћи које се нису осећале довољно спремне да иду на такмичење – прича Звјер Јовић. - Такмичари подмлатка морају да прођу три радна полигона, тест и кардиопулмонарну реанимацију (КПР), док категорија омладине има два радна полигона уз тест и КПР. Оно што је карактеристика је да направимо реалне супозиције и направимо поставку полигона, да се на њему нађу повреде које се дешавају у свакодневном животу. Такмичари збрињавају разне ситуације на које могу да наиђу у свом животу и провежбавају реалну сцену, уз наше едуковане маркиранте и шминкере, који ће прилично реално приказати судар бицикала. А имаћемо и тријажни полигон иза „Данубиуса„.

Фото: Р.Хаџић

Она је објаснила да ће се са Покрајинског такмичења прве помоћи по четири екипе из две категорије (подмладак и омладинци) пласирати на Државно, које ће бити одржано 24. септембра у Београду. 

- Имали смо наше градско такмичење на ком смо освојили прво место па смо сада дошли да покажемо своје вештине и на покрајинском – радосно ће Софија Бојовић, која је волонтерка Црвеног крста Суботице више од две године. – Били смо и на пар ревијалних такмичења и прошли смо са солидним резултатима. Припремали смо се око годину дана за ово што нас чека, те су нам и очекивања да прођемо даље на државно такмичење, чак са неком медаљом.

Њен колега, волонтер Црвеног крста Новог Сада Филип Михајловић открио нам је да ту волонтира већ трећу годину, а да су на градском такмичењу такође заузели прво место, након надметања са четири такмичарске екипе омладине. Затим је објаснио шта је конкретно њихов задатак. 

– На радним полигонима ће бити симулиране сцене из реалног живота које се могу десити, а ми ћемо бити позвани да дођемо као екипа која треба да пружи прву помоћ, за шта нам је временски одређено између осам и десет минута, док не стигне екипа Хитне помоћи – самоуверено ће Михајловић. - Имаћемо полигон са кардиопулмонарном реранимацијом, као и теоријски тест, на ком ће сви чланови проверити теоријско знање. Припремали смо се за ово још пре градског такмичења, а очекивања су нам да будемо најбољи. 

Светски дан прве помоћи се ове године обележава под слоганом „Учимо да помажемо целог живота“, и тиме се скреће пажња да не може бити ни превише рано, ни превише касно, за учење прве помоћи. На тај дан, организације Црвеног крста широм света настоје да скрену пажњу јавности на значај познавања прве помоћи како за појединца, тако и за друштво у целини. 

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести