Очекује се поскупљење огревног дрвета

Како лето полако одмиче, Новосађани које домове греју на дрва или угаљ већ се полако спремају за зимску сезону. У стовариштима, која су углавном добро снабдевена, купаца је све више, јер је сада време да се мисли на хладне дане. Иако навала купаца још није почела, очекује се до краја месеца.
Ogrev6, ssusnjevic
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Највећа потражња је, сазнајемо на пролеће јер су тада цене најмање, а ко до тад није купио огрев, требало би набавку да заврши до септембра јер, како нам каже продавац из „Искра-пана”, пораст цене се очекује.

Према његовим речима поскупљење дрва се очекује ускоро, што зависи и од потражње, која је доста порасла у односу на прошли месец. Цена угља се, додаје, највероватније неће мењати.

Најтраженији је сушени огрев – ове године је то буква од дрва и сушени угаљ. Цена дрва креће се од 5.000 до 6.500 динара по кубном метру, што зависи од врсте, квалитета, услуге достављања, сечења и цепања. Цене угља крећу се од 5.000 динара за тону лигнита, док се сушени „вреоци” могу наћи од 11.000 динара. Лигнит из Колубаве је преко 8.000, а мрки угаљ из Бановића је чак 14.000 динара по тони.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Како нам каже једна суграђанка, још није спремна да исплати дрва па уместо шест метара сада купује два, а остатак набавља у току грејне сезоне. Открива нам да ће за њено домаћинство бити велики терет ако огрев поскупи, али  да, као и сваке године у овом периоду, нису били у могућности да га набаве у довољној количини и на време. Тако да сада узимају колико им је потребно за почетак зиме, па ће докупити, колико буде требало.

На стовариштима „Виола КО” и „Искра-плантан” сазали смо да огрева за ову годину има довољно. Потражња је иста као и лане, али додају да се највећа куповина тек очекује.

С. Шкријељ

Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.3221
Најновије вести