Од септембра поново спортски смер у Јовиној гимназији

НОВИ САД: Природно-математички спорски смер у Гимназији „Јован Јовановић Змај” поново се уводи од наредне школске године.
Gimnazija JJZ
Фото: Dnevnik.rs

Иако га је за 2016/2017. школску годину укинуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја, ове године оно се враћа на иницијативу Покрајинске владе и Града Новог Сада.

“Млади спортисти улажу велике напоре, и то треба поштовати, зато желимо да их подржимо и омогућимо им да своје таленте развијају у квалитете“, рекао је директор Гимназије Радивоје П. Стојковић.


Награђен Никола Бебић

На свечаности у Гимназији „Јован Јовановић Змај” Фондација за младе таленте „Душан Кешељ” наградила је матуранта Николу Бебића, који се током школовања нарочито истакао из области информатике. Он је до сад освојио треће место на Српској информатичкој олимпијади, али и прво место на Републичком такмичењу из физике.


Иако је рок за пријаву за спортски смер прошао, ипак је до 20. јуна могуће доставити потврде у школе, а које ће бити прослеђене Републичкој уписној комисији. Да би неко уопште имао право да конкурише за природно-математички спортски смер, мора да има потврду ресорног спортског савеза, а који је на списку Министарства омладине и спорта, односно да је регистровани спортиста, по могућству, с већ оствареним резултатима, на основу којих добија додатне бодове.

Фото: Dnevnik.rs

“Реч је о редовном смеру, који ће имати план и програм усклађен с потребама тих ђака. Будући да имају много обавеза, наша жеља је да их подржимо и обезбедимо им добро академско образовање, након којег ће моћи успешно да наставе своје школовање“, рекао је Стојковић, и додао да тај смер захтева појачан ангажман просветних радника, њихову посвећеност и индивидуализацију у настави.


Тестирање даровитих седмака и осмака

Они који желе да упишу 7. и 8. разред при Гимназији „Јован Јовановић Змај” могу се пријавити до 17. јуна, када ће уједно и бити провера знања из математике. Тестирање је заказано за 12 часова у Гимназији.


„Јовина” гимназија има дугу традицију неговања спортске културе. Тако је средином 19. века Ђорђе Натошевић, први пут у Србији, увео гимнастицирање управо у тој школи. Неки до младих спортиста који су завршили тај смер су фудбалски репрезентативац Сергеј Милићевић Савић, одбојкашки репрезентативац Никола Јововић и други.

Л. Радловачки

 

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести