Одржан други Сајам аутомобилчића

У центру града, тачније на Тргу слободе, јуче је био одржан други по реду “Сајам аутомобилчића”, а они који су се ту нашли између 15 и 19 часова, имали су прилике да виде најразличитију понуду аутомобилчића, камиончића, тенкића, моторића, олдтајмера и других реплика моторних возила.
Sajam automobilčića/R. Hadžić
Фото: Р. Хаџић/Сајам аутомобилчића

Преко 20 излагача са преко 10.000 експоната дошли су из земаља региона попут БиХ, Хрватске и Мађарске. Такође је било учесника из целе Војводине, Београда, Крагујевца итд.

- Други “Сајам аутомобилчића” је пре свега посвећен најмлађима до 15 година, а основни циљ је едукација о безбедности у саобраћају, као и афирмација колекционарства које ширимо на нашем подручју - рекао је председник Савеза возача Војводине Марко Топо. - Идеја је такође да се подсетимо момената када смо ми били деца и који су нам тада били омиљени аутомобилчићи. Прошле године је био доста посећен, а старији су са одушевљењем проналазили аутомобиле из свог доба које су усхићено куповали. Имамо експонате вредне више стотина евра, рецимо ретке примерке “бмњ” - а, разноразне серије које су међу најскупљим на европском тржишту, јер колекционарство и берза аутомобилчића су заиста на озбиљном нивоу. Ово је у Новом Саду почетак и мислим да манифестација има светлу будућност.

Деци су увек најатратктивнија била специјална возила попут ватрогасног, полицијског и сличних. Стога су најмлађи имали прилику да виде возила јавних предузећа која свакодневно срећу на улицама, попричају са представницима јавних сектора и упознају се са радом истих. Новина је да је ове године на Сајму малишанима, али и оним старијима, представљено “паук” возило ЈКП “Паркинг сервис”, стога се Топо нада да ће неко у скорије време произвести мале играчкице тог специјалног возила јер оно, чини се, једино недостаје међу гомилом разноликости двоточкаша и четвороточкаша, приказаних на манифестацији.

- Са нама су и наши пријатељи из мото - клубова “Бротхерс” и “Шумарси” који деци помажу да заволе двоточкаше, одговарају на питања  шта су то мотори, зашто је важно носити кацигу, зашто се не треба бојати мотора, шта је мото-култура и слично - каже Топо и додаје да је манифестација сајамско-фестивалског типа и забавног карактера.

Директор ЈКП “Паркинг сервис” Стеван Лугоња, честитао је организаторима на одлично осмишљеној акцији.

- Велико је задовољство видети породице на окупу, а чињеница да је дошло доста излагача из иностранства је само потврда да сајам треба подржати као део опште културе у нашој Европској престоници културе - каже Лугоња и додаје да то предузеће увек подржава акције које се тичу едукације, нарочито о безбедности у саобраћају.      

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5180
Најновије вести