ПОГЛЕДАЈТЕ ГЛАВИЦУ КУПУСА ОД ОСАМ КИЛА НА ЧУВЕНОЈ ФУТОШКОЈ КУПУСИЈАДИ Ево шта је поручио градоначелник Ђурић

Футошка купусијада, 24. по реду, одржана је у центру тог војвођанског места.
а
Фото: Dnevnik.rs

На такмичењу за најтежу главицу футошког купуса победио је Бранислав Јенко (8.636 грама), на другом месту био је Рајко Глигорић (7.530 грама), док је трећи Иван Кава (7.522 грама). Када је реч о такмичењу за најбоље кувано јело од футошког купуса најбоља је била екипа ЈГСП „Нови Сад”, која је према оцени стручног жирија припремила најукуснији специјалитет.   

Осим у добро познатим укусима, љубитељи специјалитета од купуса из целе земље уживали су и у богатом културно-уметничком програму за све генерације. Традиционалну манифестацију отворио је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је том приликом истакао важност узгоја аутохтоне сорте и промоције бренда који доприноси различитој понуди манифестација у граду и околини.

- Нови Сад је познат по разним манифестацијама и сајмовима, те с поносом можемо да кажемо да код нас може да постоји и Егзит, Стеријино позорје и Змајеве дечје игре, али и да се одржавају манифестације попут пасуљијаде, пихтијаде и купусијаде - рекао је Ђурић.

- Одлика свих нас је да прихватамо различитости и да живимо у мултикултуралном и мултинационалном граду. Настављамо да подржавамо манифестацију и органске произвођаче, како би Футогуи даље био препознатљив по аутентичном укусу заштићеног географског порекла.

Фото: Dnevnik.rs

Културно-забавни програм трајао је током читавог дана на централној бини, док су атмосферу употпунили многобројни посетиоци, као и учесници у такмичењу за најбоље кувано јело од футошког купуса, који су нам и открили прави рецепт за ту ђаконију. 

Фото: Dnevnik.rs

- За припрему јела од купуса у оранији од 80 литара потребно је три до четири сата - казао је мештанин Миленко Пиваш, који је, откако постоји Купусијада, учествовао на готово свим такмичењима и заузимао прва три места. - Најпре се издинста лук и додаје месо, с тим да прво иде јунеће, јер се дуже кува, а тек после сат времена ставља се свињско месо. Након тога, убацују се зачини, бибер, вегета и со. То се све лепо крчка и пред сам крај, додаје се купус, који се кува наредних сат времена.

Фото: Dnevnik.rs

Покровитељ манифестације је Град Нови Сад, а организатори су МЗ Футог, Културни центар „Младост”, Удружење „Футошки купус”, Пољопривредна школа са Домом ученика Футог, те основне школе „Мирослав Антић” и „Десанка Максимовић”.

А. Чегар

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести