Одржана серија концерата у Синагоги, „Карневал животиња” одушевио малишане

Више од 2.000 предшколаца и ученика првих и других разреда новосадских осмолетки уживало је у једном од најпознатијих остварења класичне музике – „Карневалу животиња”, изведеном у Синагоги поводом Међународног дана детета.
2
Фото: Дневник/ В. Фифа

Војвођански симфонијски оркестар, под палицом сталног диригента оркестра Опере Српског народног позоришта Александра Којића, припремио је серију концерата инспирисаних мотивима композиције Камија Сен Санса, а уз нарацију глумца Милована Филиповића деца су пратила причу о хумористичној музичкој свити која се састоји од 14 кратких ставова у којима композитор представља портрете различитих животиња – од краљевског марша лава, преко слонова, магараца, кенгура, корњаче, до кокошака, петлова и лабуда.

Концерту је присуствовала и чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић, која је изразила задовољство због лепе прилике да деца слушају симфонијски оркестар који изводи програм прилагођен најмлађима.

– Надам се да ће се слични догађаји одржавати чешће, како би што више деце имало прилику да се упозна са уметничком музиком – рекла је Дина Вучинић.

Фото: Дневник/ В. Фифа

Највећи број посетилаца дошао је из основних школа, као и из предшколских установа, док је, према речима организатора, због великог интересовања четврти термин био обезбеђен за децу која су дошла у пратњи родитеља. Да су малишани били вредни и пре концерта, казала нам је учитељица из ОШ „Петефи Шандор” Гордана Вакањац.

– Утисци су феноменални, а деца одушевљена, јер смо их припремили за овај концерт – истакла је Гордана Вакањац. – Имали су припремну наставу, слушали су композицију Камија Сен Санса на часовима музичког, док смо се на прошлом часу ликовне културе посветили прављењу маски животиња и размишљали да се појавимо с њима, али смо на крају одустали од те идеје.

Организатори концерата су Музичка омладина Новог Сада и Војвођански симфонијски оркестар, уз подршку Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Због великог интересовања, „Карневал животиња” биће изведен и 23. јуна, а додатне информације биће доступне на сајту Музичке омладине Новог Сада.

А. Чегар

Фото: В. Фифа

Фото: Дневник/ В. Фифа
EUR/RSD 117.1990
Најновије вести