Округли сто о насиљу у породици: Безмало 600 пријава у Новом Саду

Правни факултет за привреду и правосуђе у Новом Саду организовао је крајем фебруара округли сто на тему „Насиље у породици“.
sigurna kuca
Фото: Dnevnik.rs

Трибина је преношена уживо на Фејсбук страници и Инстаграм профилу Правног факултета.

Истакнути стручњаци из ове области говорили су о процесу пријављивања насиља у породици, спасавању жртава насиља, дочеку у сигурној кући, као и о узроцима, облицима и последицама вршења насиља унутар и изван породичнног окружења.

У прошлој години пријављено је 589 случајева насиља у Новом Саду, с тим што су неки од тих случајева активни од раније. Истакнуто је да, поред физичког насиља, постоји и психичко и економско насиље, које је доста заступљено, а веома ретко се пријављује и тешко процесуира. Ипак жртве се подстичу да пријаве било који вид насиља.

Такође, наглашено је да у време пандемије није порастао број пријава насиља, како су неки медији наводили, али је то могуће очекивати, јер нисмо навикли на овакав стил живота. Сигурна кућа у Новом Саду, која ради од 2006. године и има велику подршку града Новог Сада, у 2020. години примила

је 110 особа, 60 жена и педесеторо деце. Од момента пријављивања насиља полицији, протекне око сат времена пре него што жртве буду примљене у сигурну кућу. У том процесу прво полиција излази на терен, приводи насилника, жртва даје изјаву и онда се, ако то жели, смешта у сигурну кућу. Веома је битно да жртва у моменту давања изјаве не буде близу насилника и да верује стручном лицу. Истакнуто је да је око 10 одсто корисница више од једном боравило у сигурној кући. Око 63 одсто жртава су особе између 26 и 74 године, а по 13 процената су деца и особе старије од 74 године. Од укупног броја, 72 процента жртава су жене, а када је у питању насиље над децом - 70 одсто насилника су родитељи.

Стручњаци истичу да обично личност насилника потиче из детињства и да се нико не рађа као насилник, већ да то постаје временом. Остаје нада да ће се о овоме у наредном периоду много више говорити и да ће подстаћи што већи број људи да пријави насиље. Док се епидемиолошка ситуација не поправи, ако буде заинтересованих, Правни факултет за привреду и правосуђе одржаваће још онлајн трибина на ову тему. 

Н. Васиљевић

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести