Октобар у културним станицама града: Представе, радионице...

Богатство и разноликост уметничких форми и културних пракси и ове недеље обележиће културне станице пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”. Публика ће имати прилику да ужива у изложбама, представама, радионицама, фестивалима у „Свилари”, „Еђшегу”, „Млину” и Руменки.
Edjseg/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић

Концептуална изложба „SoundCracks” биће отворена у уторак у 19 часова у Културној станици „Свилара”, Ђорђа Рајковића 6б. Кроз ту изложбу, аутори Миљан Живаљевић и Вукашин Живаљевић износе сопствену опсервацију и доживљај пандемије која је покосила свет. Пројекат носи универзалну поруку с којом ће публика моћи да се поистовети, а успут ће се упознати с уметничким формама које одскачу од традиционалних. Изложба ће бити отворена до 23. октобра. Пројекат „У земљи дудова” архитекткиње Драгане Којичић почиње сутра и у оквиру њега организоване су радионице чији је циљ промоција градитељског наслеђа Новог Сада и Војводине, али и значаја дудова у заштити кућа од влаге. С друге стране, ауторка ће кроз радионице показати како земљана архитектура може бити прилагодљива савременом контексту, те ће показати на које начине је она данас примењива, користећи мотиве дудова, свилених буба и других природних елемената. У среду радионице ће се одржавати од 14 до 17 часова, 22. октобра – од 14 до 18, а 23. октобра ће бити уприличени и предавање и изложба, од 17 часова.

Пројекат „Марија Трандафил – срце Новог Сада” ће почети 21. октобра у 18 часова, такође у “Свилари”, а циљ пројекта је подстрек женском стваралаштву и већа укљученост жена у културни живот. У суботу, 24. октобра, у 19 часова, публика ће имати прилику да ужива у концерту женске певачке групе „Станислав Препрек”, док ће најмлађи, истог дана од 11 часова уживати у динамичном, едукативном програму Прво школско звоно, чији је циљ афирмација значаја знања која се стичу школовањем, вредних уметничких остварења и дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу.

Културна станица „Еђшег”, Антона Чехова 4, ове недеље отвара врата креативцима. Деца ће уживати на ликовно-едукативним радионицама које ће почети у среду, 21. октобра, у 18 часова. Они ће се упознати с ликовним техникама и правилима ликовног обликовања. Радионице плесног језика „Гага” одржаће се у уторак у 19 часова. Гага потиче из веровања у исцељење, динамику и моћ сталне промене кроз покрет, али и нов начин стицања знања и самосвести кроз тело, али и даје оквир за откривање и јачање тела, побољшљва флексибилност, издржљивост и агилност док осветљава чула и машту.

Изложба „Саша Филиповић – Омаж уметнику” Удружења „Еустахија” биће отворена у четвртак, 22. октобра у 19 часова и трајаће до 29. октобра. Овом приликом биће изложене слике, цртежи и фотографије академског уметника из Ирига Саше Филиповића. Пројекција филма „Мотхерлоад” одржаће се у петак, 23. октобра, у 19 часова, док ће у недељу, 25. октобра, у 11 часова бити изведена опера за децу „Пчелица Дана”, удружења „Високо Ц”.

Први међународни луткарски фестивал бајки „Верујете ли у бајке?” биће одржан 23. и 24. октобра од 17 до 20 часова, у Културној станици Руменка (Улица ослобођења 2). У фокусу фестивала је бајка као традиционална наративна форма која баштини архетипску причу о борби добра и зла, уз примесу фантастичних елемената које читалац перцепира као реалност и тиме се вековима гради колективна свест која имплицира потребу за веровањем у чудесно, односно човековом потребом да верује у бајке.

Други позоришни фестивал УПАД Студентског културног центра Нови Сад, који је покренут прошле године, почео је јуче и траје 13 дана, до 1. новембра, током којих ће бити изведено осам представа у Новосадском позоришту, Гимназији „Лаза Костић”, Спомен-збирци Павла Бељанског и Српском народном позоришту.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске за лице на свим догађајима, а контролише се и максималан број посетилаца на догађајима.

„Повуци-потегни” у КЦ „Млин”

Представа „Повуци-потегни”, која је део пројекта EYE-NET, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” биће одржана у суботу, 24. октобра, од 20 часова у Културној станици „Млин”, Радничка 20.  Представа, коју изводи позоришна трупа „Држ’ не дај”, говори о историјском пресеку Европске уније и о томе како ми доживљавамо функционисање те заједнице, с једне стране, а с друге, о свести младог човека из Србије, који, говорећи о себи и својој породици, истовремено осликава стање свести целе нације данас. Улаз на представу је бесплатан.

        Д. А.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести