ОКУПЉАЊЕ КРИТИЧНЕ МАСЕ ПОНОВО У ЛИМАНСКОМ ПАРКУ : “Дан без аутомобила 2023.” и трибина “Бициклисти питају град”

У оквиру Европске недеље мобилности ЕУ инфо Поинт Нови Сад заједно са организацијом Новосадска бициклистичка иницијатива означиће Дан без аутормобила 22. септембра вожњом бицикала која почиње у 17 часова.
bicikli novosadjani
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Под слоганом “уштеди енергију” позивамо вас се придружите у овој вожњи било да сте на бициклу, скејту, ролерима или тротинету како би заједно показали да је Нови Сад лепши и забавнији без аутомобила и загађења, и како би послали поруку да је бицикл одличан начин да уштедимо енергију.

Критична маса ће већ традиционално почети у Лиманском парку на Субином платоу (угао Булевар Ослобођења и Народног фронта), а у сарадњи са Градом Новим Садом након вожње на платоу код главног улаза Сајма организована је трибина “Бициклисти питају град” на којој грађани имају прилику да поставе питања директно представницима града, а која се тичу бициклистичког саобраћаја и инфраструктуре, безбедности бициклиста, закона и свих изазова који се тичу нас и наших двоточкаша.

Путања Критичне масе укључује и вожњу кроз Шекспирову улицу, Булевар цара Лазара, Кеј жртава рације, Булевар Михајла Пупина, Јеврејску, Булевар ослобођења, Булевар Јаше Томића, Руменачку, а завршиће се на платоу испред главног улаза у Новосадски Сајам где следи трибина “Бициклисти питају град”.

Ове године у фокусу је уштеда енергије, а бицикл доказује да је као превозно средство је идеалан начин да уштедимо енергију, било да је електрична или добијена из фосилних горива. 

Светски Дан без аутомобила се у оквиру Европске недеље мобилности која траје од 16. до 22. септембра, обележава годинама у назад сваког 22. септембра. Градови широм света, а посебно Европе спроводе различите мере и активности како би обележили овај дан и показали своје успехе у прилагођавању инфраструктуре пешацима и бициклистима али и смањење загађења у својим срединама. Неки од градова на овај дан затварају поједине улице за моторни саобраћај показујући значај проширења пешачких зона у градовима, други подстичу грађане да тај дан више возе бицикл, пешаче и користе јавни превоз.

Догађај организује Новосадска бициклистичка иницијатива у сарадњи са ЕУ инфо поинт Нови Сад и Омладинским савезом удружења ОПЕНС у оквиру програма “Млади у Центру одрживе заједнице” који се финансира од стране Градске управе за спорт и омладину – Канцеларије за младе. Трибина се организује у сарадњи са Центром за унапређење безбедности саобраћаја а подржана је од стране Градске управе за саобраћај и путеве.

Позивамо вас да најавите и извештавате о овом догађају.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести