Олимпијске игре ПУ „Радосно детињство”: Надметање уз смех и фер плеј

Традиционалне “Олимпијске игре”, у организацији Предшколске установе “Радосно детињство” и њених стручних сарадника за физичко васпитање, одржане су у вртићу “Гуливер” на Новом насељу.
Olimpijske igre PU „Radosno detinjstvo”  Foto: Dnevnik.rs/ F. Bakić
Фото: Олимпијске игре ПУ „Радосно детињство” Фото: Дневник.рс/ Ф. Бакић

Такмичење је реализовано осму годину заредом, а у финалу је учествовало око 300 предшколаца из девет педагошких јединица, победника претходна два круга квалификација. Малишани су се такмичили у четири игре – обарању конзерви, праволинијском ношењу тениске лоптице, скоку у даљ и полигону спретности.

„Деца воле да учествују у оваквим играма, а у узрасту од пет година воле да се такмиче, што ми обилато користимо да бисмо их увеселили“, објашњава стручни сарадник за физичко васпитање ПУ „Радосно детињство” Милан Репац.“ С обзиром на то да постоји проблем мањка кретања услед технолошког развоја, овакве манифестације су корисне и ми их редовно организујемо у сарадњи са многим установама. Атмосфера је увек спортски ужарена, али у духу фер - плеја, што децу инспирише. Нама као сарадницима за физичко васпитање највећа је професионална сатисфакција када деца викну наше име. Ми знамо зашто нас зову, искључиво јер смо радили са њима, а сваки покрет их испуњава и изазива веселе емоције.“

Фото: Олимпијске игре ПУ „Радосно детињство” Фото: Дневник.рс/ Ф. Бакић

Жеља организатора је да се што већи број предшколске деце буде укључен у различите физичке активности. Како наводи Милан Репац, игре су из више разлога значајне за децу. Пре свега, физичке активности јачају организам и свестрано развијају моторичке способности. Веома је битно да, као предшколци који ће следеће године кренути у школу, имају правилан однос према победи и поразу. Осим тога, једнако је важно да учествују деца са посебним потребама, како талентована, тако и сва остала. Важно је да се развија тимски дух, да не замерају једни другима, него да науче да свако пружи свој максимум и да је то тимски резултат групе, а не њихов индивидуални.

Фото: Олимпијске игре ПУ „Радосно детињство” Фото: Дневник.рс/ Ф. Бакић

Сви су победници

На “Олимпијским играма” ПУ “Радосно детињство” прво место на домаћем терену заузели су малишани из вртића “Гуливер”, друго су освојили предшколци вртића “Звончић” из Каћа, док је треће место припало вртићу “Чаробни брег” са Клисе. Како у спортским такмичењима важи изрека “Важно је учествовати”, пехари су отишли у руке свих девет педагошких јединица, које су учествовале у финалу. 


„На “Олимпијским играма” највише волим преношење лоптице, јер ми ретко кад испадне лоптица“, утисак са такмичења поделио је шестогодишњи Урош из вртића “Цврчак”. „Лоптица буде на чуњу, ја је преносим и не сме да ми падне, тако изгледа та игра. Иначе тренирам пливање и волим што ту сваки дан учимо нешто ново. Научио сам да роним, да пливам без “даскице” и леђно. Највише волим пливање без “даскице”.“
 

Б. Павковић, М. Рашић

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести