Олимпијском базену следи озбиљна обнова

Поправка олимпијског базена на Спенсу коштаће готово 62 милиона динара, без ПДВ-а, а, како се из тендерске документације може приметити, планирана је и уградња новог подног грејања око базена, те санација водоводних, канализационих и електроинсталација, али и постављање нове расвете.
t
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Реконструкција ће највероватније бити завршена до краја лета, будући да је рок за завршетак свих радова три месеца од увођења извођача у посао, а Градска управа за имовину и имовинскоправне послове недавно је донела одлуку да уговор додели групи понуђача – фирмама „Маx Cor” из Петроварадина, „Дехидра 021” из Футога и „Bulevar Company” из Новог Сада. Та предузећа ће за квалитет радова морати да гарантују најмање пет година.

У оквиру припремних радова је планирано рушење подних и зидних облога базена, као и плаже око њега. Инвеститор је предмером и предрачуном предвидео и уклањање префабрикованих плоча с плаже, ради, како је објашњено, лакшег приступа превоза из подрума из Сутјеске улице. Након тога ће уследити припрема армирано-бетонске шкољке базена, односно чишћење оштећене, запрљане, слабо везане површине бетона, и то обијањем, пескарењем, водом под притиском и сл. Неком од тих метода ће бити очишћене и арматурне шипке, а оштећена арматура бетонске шкољке базена ће бити замењена. Након завршетка санације, односно ојачања армиранобетонске шкољке карбонским тракама, предвиђена је израда цементне кошуљице на плажи, као и на дну базена. Оштећене бетонске површине зидова, дна и стубова базена биће поправљене репаратурним малтером, с тим што се на очишћене шипке арматуре прво ставља слој антикорозивне заштите, а после тога ће на бетонске површине и арматуру бити нанет премаз за везу „старо–ново” (Сика Моно Топ-910 или неки сличних карактеристика другог произвођача). Тек када све то буде завршено, следи наношење слоја репаратурног малтера.

Како се из документације може приметити, на дну и унутрашњим зидовима базена планирана је „Poliurea Sikalastic 841 ST”, „Mapei” или „Kerakoll” хидроизолација, по којој ће бити посут кварцни песк. Осим тога, предвиђена је и хидроизолација плаже.

Пре полагања плочица требало би проверити, односно испитати инсталације, а предвиђено је постављање подних неклизајућих керамичких плочица прве класе на плажу, затим ригола за одвод воде с плаже (од фазонских комада у боји у квалитету керамичких плочица), те преливних завршних плочица с испустом по ободу базена, као и подних и зидних базенских керамичких плочица прве класе марке „Agrob Buchtal” или „Gail”.

Подводни прозор у шкољки базена требало би да буде направљен од висококвалитетног нерђајућег челика и триплекс-стакла дебељине 20 милиметара. Од молерско-фарбарских радова предвиђено је бојење унутрашњих малтерисаних или бетонских површина зидова, стубова и греда полудисперзивном бојом у два слоја, као и фарбање металних ограда акрилном бојом.

Одабрани извођачи ће, између осталог, морати да набаве и уграде и чауре за причвршћивање стаза и стартних блокова, као и анкере за качење канапа који се монтирају на зид базена.

Ј. Вукашиновић

 

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести