МАЛИ КУВАРИ Нема здравља без воћа и поврћа (фото)

Демонстрација припреме оброка по принципима здраве исхране одржана је јуче у ОШ „Никола Тесла” с ђацима првог разреда, а припрему хране су помогли и ученици Средње економске школе „Светозар Милетић” са смера кулинарски техничар.
Ф. Бакић/ОШ Никола Тесла, мали кувари
Фото: Ф. Бакић/ОШ Никола Тесла, мали кувари

Како је рекла лекар специјалиста хигијене Драгана Балаћ из Института за јавно здравље Војводине, сваке године је октобар посвећен исхрани, а 16. октобар је Светски дан хране, стога се труде да у континуитету основцима и предшколцима предоче колико је битно здраво и правилно се хранити.

– Ове године је акценат на минералима и витаминима, али увек некако провучемо то да правилна исхрана у ствари изискује редовне оброке јер је то суштина – казала је др Драгана Балаћ. – Припремили смо им оне оброке који би требало да буду сваки дан на столу, односно намирнице богате витаминима и минералима, затим житарице, као и млеко и млечне производе. Много им скрећемо пажњу на важност воћа и поврћа јер смо приметили кроз праксу на Институту да их деца врло слабо конзумирају. Још више поражавајуће је чињеница да доста деце нема куване оброке, не знају за паприку или броколи, стога се мора апеловати и на родитеље да се врате старим традиционалним навикама и почну да их практикују јер то такође доприносе здравом развоју.

Фото: Ф. Бакић/ОШ Никола Тесла, мали кувари

Припремили смо ђацима оброке који би требало да буду сваки дан на столу, намирнице богате витаминима и минералима, житарице, млеко и млечне производе (Драгана Балаћ)

Како је рекла, у ПУ „Радосно детињство” су завршили ту акцију и одзив је био одличан, а деца одушевљена. Судећи по реакцијама основношколаца, када су видели шаролике тањире пуне здравља, рекли би да су и они више него очарани.

– Све ми се допада, не могу да се одлучим шта бих прво појео – рекао је мали Филип Ђилас. – Ово ми је најбољи дан у школи, никада нисам имао овакву ужину! Све ћу да поједем!

Сви другари су се сложили с Филипом и углас су узвикивали да не знају одакле би прво почели, да ли од сланог тањира или од слатког.

– Ово ми је најбољи дан на доручку, баш има свега: рибе, јаја, банана, парадајза, ма, све оно што много волим – казао нам је Миљан Гашевић и додаје да ће сигурно пробати од свега по мало.

Фото: Ф. Бакић/ОШ Никола Тесла, мали кувари

Како је рекла млада кулинарска нада из Економске школе Јелена Гагић, припремили су за децу интегрална пецива и два слана тањира пуна туњевине, барених јаја, сира, саламе, зелене салате, паприке, парадајза, маслина и слично. За дезерт деца су се могла освежити крушкама, јабукама, сувим воћем (кајсијама и шљивама) и грожђем. По њеном мишљењу, за малишане је веома добра опција што могу доста да науче о правилној исхрани и зашто је она важна, а самим тим се здравије и хране.

И. Бакмаз

Д. Милосавић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести