Основци у Новосадској топлани учили о испоруци топлотне енергије

НОВИ САД: Ученици другог разреда основе школе „Милош Црњански” јуче су били у посети Топлани „Запад”, где су имали прилику да науче на који начин топла вода стиже до крајњих корисника, односно до сваког објекта у граду, те да на једноставан начин сазнају како функционише то постојење Јавног комуналног предузећа „Новосадска топлана”.
o
Фото: Dnevnik.rs

Руководилац Одељења производње у ЈКП „Новосадска топлана” Александра Лукић водила је ђаке у обилазак и том приликом им објаснила да то предузеће за грејање користи природни гас, што је, како је рекла, веома важно да знају јер је то еколошко фосилно гориво које најмање загађује човекову околину.

Традиционално, већ десетак година организујемо такве посете, и то углавном у оним топланама које и греју подручје на којем је школа из које нам ђаци долазе, рекла је Александра Лукић, и додала да деци сваке године буде интересантно да чују како то постројење функционише, те да се увек труде да им на што једноставнији начин објасне да би што лакше разумели основну делатност ЈКП „Новосадска топлана”.

Ученица Сара Анау нам је рекла да је научила да се вода греје кроз котао, и то кроз један велики и један мањи.

Вода у наше станове стиже кроз цеви, а данас сам научила свашта и волела бих да радим овде у „Новосадској топлани”, истакла је та ученица ОШ „Милош Црњански”.

Фото: Dnevnik.rs

Њена другарица Уна Вујадиновић сложила се с тим да вода у радијаторе стиже путем цеви, и додала да је научила штошта о топлотној енергији, те да јој је током посете било лепо и занимљиво.

Највише ми се свидело када су нас увели унутра са шлемовима да видимо котао, закључио је Вукашин Николић.

Њихова учитељица Весна Живковић нагласила је да су њени ђаци током посете стекли нова сазнања о испоруци топлотне енергије и на веродостојан начин доживели тај процес.

Ми смо први пут с великим задовољством посетили Топлану, а ово је интеграција пројектне наставе и свих наставних предмета јер су деца на веома спонтан начин могла спојити теорију и праксу, казала је Весна Живковић, и додала да ће се трудити да што више таквих видова наставе користе у будућности. 

Текст и фото: В. Бијелић

EUR/RSD 117.5700
Најновије вести