Основци учили саобраћајна правила

Пројекат “Бициклом безбедно”, који реализује Центар за промоцију безбедности саобраћаја, уз финансијску подршку заштитника грађана Новог Сада, представљен је јуче у ОШ “Ђорђе Натошевић”.
кacige01_RHA.jpg
Фото: Дневник (Р.Хаџић)

Предавања у оквиру пројекта трајаће током првог полугодишта, а намењена су ученицима петог разреда основних школа на територији Града.

"Када напуне 12 година, деца стичу право да самостално, без пратње одраслих, учествују у саобраћају као бициклисти, те су предавања о безбедном учешћу у саобраћају намењена управо њима", рекла је заменица заштитника грађана Стојанка Варајић. Она је напоменула да ће заштитник грађана и даље подржавати акције и пројекте који се односе на безбедност и едукацију најмлађих суграђана.

Маријана Јовановић из Центра за промоцију безбедности саобраћаја каже да право деце да самостално учествују у саобраћају носи са собом и доста обавеза.

"Како би безбедно уживала у вожњи, деца бициклисти морају познавати и поштовати правила понашања у саобраћају, приоритете приликом проласка кроз раскрсницу, како и којим се површинама бициклисти крећу и слично", нагласила је Мирјана Јовановић.

Фото: Дневник (Р.Хаџић)

Осим о правилима у саобраћају, предавачи су ученицима у ОШ “Ђорђе Натошевић” говорили и о техничкој исправности двоточкаша, сигнализацији, као и основној опреми коју бициклисти треба да имају. Укратко речено, научиће неке основне лекције за безбедно учешће у саобраћају.

Сви који су одслушали предавање, као награду добиће тзв. бициклистичке дозволе на које могу залепити своју фотографију, а ту се налазе и неке основне напомене које током бициклистичког, возачког стажа треба да поштују.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести