Остало још 500 доза вакцина против грипа

У току је сезона грипа, а једна од најбољих превентивних мера је вакцинација, која је почела пре нешто више од месеца у свим домовима здравља у Србији. По речима

координаторке Дома здравља „Нови Сад” за имунизацију Драгане Костадиновић, пацијенти су ове године врло заинтересовани за вакцинацију, за разлику од претходних.

– Набавка вакцина се планира на основу утрошка претходне сезоне па смо за текућу сезону добили 9.000 доза – рекла је Драгана Костадиновић. – Од 18. октобра до 25. новембра утрошено је чак 8.500 доза, тако да домови здравља у Новом Саду располажу још с око 500 вакцина, распоређених по пунктовима, док су веће амбуланте утрошиле своје залихе.

По речима наше саговорнице, постоји могућност да се добију додатне количине вакцина против грипа.

– Дом здравља „Нови Сад” је од надлежног Института за јавно здравље Војводине већ затражио додатне дозе за имунизацију, а они су проследили наш захтев Институту „Батут” – рекла је Драгана Костадиновић, апелујући на грађане да не купују сами вакцине и да буду стрпљиви док не стигне одговор од надлежних јер ће можда бити додатне испоруке.

По сазнањима из седмодневног извештаја Института за јавно здравље Војводине о заразним болестима, до сада нема регистрованих оболелих од грипа. Уобичајен за ово доба године је број оболелих од инфекција горњег респираторног тракта. По речима координаторке за имунизацију, најкритичнија старосна доб за компликације које настају обољевањем од грипа су суграђани старији од 65 година, али и хронично оболели свих узраста: кардиоваскуларни болесници, астматичари или други плућни болесници, бубрежни болесници, оболели од дијабетеса и других хроничних и имунолошких болести.

И. Миклоши

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести