Откривена спомен-плоча Нађ Бели

Спомен-плоча Нађ Бели, некадашњем професору физичког васпитања у Електротехничкој школи "Михајло Пупин", откривена је на згради ове средње школе у Новом Саду
n
Фото: Град Нови Сад

Спомен-плочу открили су председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и директор школе "Михајо Пупин" Милан Вукобрат. Председник градског парламента истакао је да је прилика да се нагласи оно што је усвојила Скупштина Града Новог Сада, да се без иједног гласа против и без иједног уздржаног гласа, постави спомен-плоча.

Откривању спомен-плоче присуствовао је почасни вод Војске Републике Србије, као и ђаци Електротехничке школе "Михајло Пупин". Нађ Бела био је професор физиког васпитања у Електротехничкој школи, а погинуо је као припадник ЈНА 1992. године. Спомен-плоча постављена је на дворишном, североисточном зиду Електротехничке школе "Михајло Пупин".

- У Новом Саду сви имамо осећај за појединачне жртве када је у питању домовина. Данас се сећамо Нађ Беле и знамо колики бол свих ових година има његова породица. Ово је најмање што можемо да урадимо да би се вечно сећали Нађ Беле - истакао је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић казао је да осећањем дужности показујемо да нисмо заборавили оне који су себе жртвовали за вредности које и данас не бледе.

- Нађ Бела нас је ујединио као одборнике, културне делатнике, професоре и као људе који нису загледани само у смисао детерминисан нашом жртвом у великим идејама него, пре свега, инспирише нас да будемо добри, племенити и увек спремни да у изазову покажемо врлине - казао је Милошевић.

Директор Електротехничке школе "Михајло Пупин" Милан Вукобрат подсетио је да је посебна делатност школе одувек била да младе људе посвети спорту и спортским активностима.

- Ово је школа која поштује и цени спортски рад и резултате и зна да иза спортских резултатат увек стоји огроман рад спортских тренера и људи који свој рад несебично дају младим нараштајима. Један од таквих људи, који је свој рад, труд и љубав према спорту несебично улагао јесте и наш поштовани колега Нађ Бела - подвукао је Вукобрат.

Иницијатива за спомен-плочу потекла је од Друштва наставника физичког васпитања Новог Сада и Организације резервних војних старешина Новог Сада, а председница Друштва наставника физичког васпитања Хелена Винаји Тарабић истакла је да је Нађ Бела свој радни век провео у школи одгајајући генерације младих, васпитао их и старао о животу и духовном васпитању.

- Водећи се начелима које сви поштујемо, да смо младима учитељи и васпитни узори, колега Нађ одржао је и највећу лекцију, положивши живот за државу. Надамо се да ће ова спомен-плоча бар на тренутак утешити његову породицу, а све нас надахнути и опомињати да је рат најстрашнија људска творевина, а живот сваког човека непроцењив - поручила је Винаји Тарабић.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести