Укуси националних кухиња на Тргу слободе

Пр­ви фе­сти­вал на­ци­о­нал­них ку­хи­ња отво­рен је све­ча­но на Тр­гу сло­бо­де. Све до 27. ма­ја, у цен­тру ће би­ти про­мо­ви­са­ни спе­ци­ја­ли­те­ти из три­де­сет зе­ма­ља с раз­ли­чи­тих кон­ти­не­на­та.
Festival nacionalnih kuhinja, NS Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Дневник (Ф. Ба­кић)

Први фестивал националних кухиња отворен је свечано на Тргу слободе. Све до 27. маја, у центру ће бити промовисани специјалитети из тридесет земаља с различитих континената.

Прилику да се представи на премијери добила је Црна Гора, а овдашње Удружење Црногораца својски се потрудило да оправда реноме родне груде, на задовољство амбасадора Црне Горе у Србији Бранислава Мићуновића и генералног конзула Миодрага Канкараша.

У име домаћина госте је поздравио и фестивал свечано отворио председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић.

“Нови Сад је место чију мултикултуралност представљају, између осталог, и различите кухиње.Мање-више, сви ми одавде одрастали смо уз српска, мађарска, немачка, словачка, румунска и друга јела. С друге стране, овај фестивал омогућиће бројним Новосађанима и гостима да се на једном месту упознају с кулинарским специјалитетима широм меридијана па очекујем да ћете уживати у наредних тридесет дана”, рекао је Јелушић.

И док су бројни гости и званице уживали уз црногорске специјалитете, попут смочаног качамака, пршуте и приганица с медом, а све то заливали белим и црвеним вином с црногорских плантажа, пратили су их гитарски звуци и прелеп глас Душанке Беладе, после које је наступио КУД „Светозар Марковић”, чији су чланови у црногорској народној ношњи одиграли црногорско коло.

Генерални конзул Црне Горе Миодраг Канкараш рекао је да му је част што је управо његова земља добила прилику да отвори фестивал, захваливши се домаћинима, уз уверење да ће присутни уживати у понуђеним специјалитетима. Рецепти смочаног качамака дељени су посетиоцима уз дегустацију тог јела, а председник Гастрономске асоцијације студената Природно-математичког факултета у Новом Саду Никола Вешковић знатижељнике је детаљније упознао са справљањем поменутог специјалитета

Један од идејних твораца фестивала, Роберт Чобан из „Колор прес групе”, наговестио је да ће се у петак у центру Новог Сада кулинарски представити Мексико, а потом ће, наредних дана, уследити и специјалитети из Европе, Африке и Азије.

С. Савић
 

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести