Отворен Фестивал у Буковцу: Ђаци природу воле и поштују

НОВИ САД: Уз песму „Лет, лет, бубамаро” јуче је у Основној школи „22. август” у Буковцу отворен Фестивал „Човек и природа”. Уводну реч је имала директорица школе Миланка Деман, након чега су деца присутнима приказали своје уигране тачке, међу којима је било читања и рецитовања песмица, свирања, певања, шаљивих скечева, као и занимљив квиз знања под називом „Чувајмо природу”.
b
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У тој школи традиционално се сваке године одржавају четири едукативна, тематска фестивала: „Фестивал здраве хране”, „Фестивал народне традиције” и „Фестивал предузетништва”, док се тема четвртог бира по избору наставника и деце. Како сазнајемо, прошле године то је био фестивал под називом „Мелодија језика”, док је ове године, како каже директорка Миланка Деман, с разлогом одабрана тема „Човек и природа”.

Циљ Фестивала је да се укаже на значај очувања животне средине, да ученици науче да њихова будућност и будућност њихових потомака зависи управо од онога шта ћемо ми данас урадити, казала је наша саговорница.

Према њеним речима, школа живи с фестивалом најмање месец јер је толико потребно да се он припреми.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Деца су заинтересована, а учествују сви наставници, док и родитељи дају допринос на одређени начин, казала је Деман.

Фестивал је обухватао и радионице, на којима су ђаци имали прилику да покажу колико су предани заштити животне средине и колико брину о екологији. Неке од њих су „Животиње у мом дворишту”, „Вода је извор живота”, „Отпад и рециклажа”, „Занимљива хемија”, „Најлепша гљива” и многе друге. Учитељица четвртог разреда Зорица Рајда је водила радионицу „Видарице и видари” о лековитом биљу. На њеној радионици деца су била обучена у посебне беле хаљине, а присутне су нудиле чајем од здравог биља.

Радионица „Видарице и видари” је битна зато што су деца имала прилику да на наставним средствима науче нешто што иначе уче из књига, казала је Зорица Рајда.

То је, додала је, употребљиво знање и ученици ће моћи да примене у пракси све оно што су научили припремајући се за Фестивал.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Јуче је 21 дете представило по једну биљку и начин на који се та биљка употребљава у медицини, а једна од њих је и Миона Станчевић, која је присутнима представила слатко од дивљих купина.

Захваљујући Фестивалу и овој радионици, научила сам да има много лековитих биља које стварно могу да нам помогну када смо болесни и кад се повредимо, и због тога ми се радионица свиђа, рекла је симпатична Миона.

Поводом Дана спорта, Основна школа „22. август” ће 15. маја организовати и Фестивал здраве хране да би повезали здраву исхрану и спорт и тиме приказали како треба да изгледа здрав начин живота.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести