Трг слободе – срце Новог Сада

Изложба „Трг слободе – срце Новог Сада”, у организацији Завода за заштиту споменика културе Новог Сада, отворена је јуче на Тргу слободе. Изложена дела приказују три века прошлости централног градског простора.
Festival ukusa/ Jelena Ivanović
Фото: Дневник (Jелена Ивановић)

"Град без историје обична је насеобина, зато морамо да чувамо и сачувамо оно што су претходна покољења урадила и што је, срећом, заштићено и није подложно изменама", истакао је председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић. "Изложба представља траг историје и траг предака који су живели у овом граду, али и завет нама да покажемо колико ће наша генерација бити креативна и шта ћемо ми оставити будућим покољењима".

По речима директора Завода за заштиту споменика културе града, и једног од аутора, мр Синише Јокића, изложба је отворена у оквиру манифестације „Музије Србије, десет дана, од 10 до 10”.

"Као Европска престоница културе, Нови Сад свакако треба да својим културним садржајима допринесе и обогати ову манифестацију",истакао је Јокић. "Завод за заштиту споменика културе брине о непокретним културним добрима, па тако и о нашем културно-историјском језгру, старом центру Новог Сада. Срце тог историјског језгра је Трг слободе".

Аутори изложбе, уз Јокића, су још и Александра Зековић, Ивана Нешков Репић и Ђорђе М. Србуловић, а намера је да се, како суграђанима, тако и туристима, приближи све оно што Нови Сад има. Такође, да се увиди значај и старост објеката, упознају њихови градитељи, и сазна о историјским догађајима који су се одвијали на том простору. Јуче су пролазницима дељени флајери са подацима о томе да се некада на Тргу слободе налазила прва градска кућа, први градски биоскоп, прва апотека, штедионица... те да је баш са нашег централног трга кренула последња Штафета младости 1980. године.

Реализацију изложбе помогла је Градска управа за културу, а поставка ће моћи да се погледа до 20 маја.

С. С.

Фото: Јелена Ивановић

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести