Отворен продужени боравак у основној школи у Каћу, спортска хала чека мајсторе

У Основној школи „Ђура Јакшић”, која је последњих година засијала у пуном сјају, поносно истичу да су недавно отворили и продужени боравак за ученике првих и других разреда који место до сада није имало.
р
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

– Наша школа се састоји из три објекта: Централне школске зграде, Старе школе и Крајишника, стога је врло захтевна за одржавање, а пошто се на Старој школи ништа није радило још од педесетих година, она је потпуно реконструисана и успели смо да отворимо тај боравак – казала је за наш лист директорка ОШ „Ђура Јакшић” у Каћу Верица Летић. – Одзив родитеља је био заиста велики. Успели смо у свему томе, захваљујући подршци Града Новог Сада, као и Покрајине, јер смо доста тога обновили – од столарије, паркета, кречења, до наставних средстава. Недавно смо добили три паметне табле, а очекујемо их још осам.

Како каже директорка, остаје још да се адаптира и уреди спортска хала јер представља проблем, али се нада да ће и то врло брзо успети да  реше. Сада је сва пажња свакако уперена на ученике јер је у току упис у први разред, као и тестирање деце пред сам упис. 

– У последњих 25 година, откако ја радим овде, сваке године имамо по пет одељења првих разреда, што значи око 130 уписане деце, а за сада имамо 110 пријављених, што не значи да ће то бити коначан број – прича Верица Летић. – Обично се код нас деца почну опет уписивати у већем броју током августа, стога верујем да ћемо и ове године одржати ту традицију. Морам да кажем да смо се трудили да ипак имамо разумевања за целу ситуацију у којој смо се нашли и ми и ђаци, те не желимо ни да било ко од ученика буде оштећен. Стога смо дали могућност ученицима да, уколико нису задовољни предлогом оцене, дођу у школу и поправе је одговарањем.

По њеним речима, била је организована припремна настава за ученике осмих разреда из српског језика, математике и за комбиновани тест. Деца су долазила у групама, али су се припреме комбиноване у неколико термина, да би се испоштовале све здравствене и безбедносне мере, које су још увек на снази. Искрено се надам да ће се деца снаћи и да ће сви уписати жељене школе.

Како је рекла наша саговорница, с обзиром на то да школе сада могу да планирају екскурзије и матуре, једнодневни излети ће се у тој основној школи наставити, али су већином деца већ успела да посете планирана места. Што се тиче матурске вечери, већ годинама школа у Каћу нема везе с њеном организацијом, већ су родитељи све преузели на себе, док се наставници и школско особље појаве искључиво као гости. Због ситуације с коронавирусом, директорка каже да се, по њеном мишљењу, нажалост ове године матурско вече ипак неће моћи одржати.    

Интернет настава блиска ђацима

За време ванредног стања, уведеног због пандемије коронавируса, како каже директорка Верица Летић, наставници су спремно дочекали све промене. Отворили су „Гугл” учионице и „Вајбер” групе са својим ученицима и свакодневно су се трудили да ђацима појасне градиво. Можда негативна страна интернет наставе је то што наставници нису имали радно време, као када се учење одвија у оквиру школе. Исто тако, ђаци су можда мало више времена морали бити ангажовани и дати више себе него када су имали наставу у школи. Углавном, наставници су радили по цео дан, слали обавештења, одржавали наставу, одговарали на питања и били доступни за сва питања и објашњења. Ученицима је то био интересантан вид наставе јер је њима ипак ближа и познатија цела та технологија.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5723
Најновије вести