Отворена библиотека на Штранду: Књиге и новине на плажи сваког дана

Библиотека на Штранду јуче је дванаесту годину заредом отворила врата за љубитеље књиге на плажи, међутим, први сати су, због неуобичајено сивог јулског дана, протекли уз тек ретке пролазнике.
Biblioteka Strand-otvorena (2)
Фото: Dnevnik.rs

У простору јединствене Дунавске библиотеке посетиоци ће сваког дана од 10 до 20 часова бити у могућности да бесплатно изнајме одабране наслове књига за одрасле и децу, прочитају дневну и недељну штампу и часописе, те присуствују планираним програмима. Позајмица књига биће дневна, уз чланску карту Библиотеке или лични документ.

- Као и увек, фонд књига прилагођен је свим генерацијама, од сликовница за најмлађе до класика за одрасле, а све у складу с атмосфером плаже и лета – објашњава библиотекарка Кристина Топић. – Без обзира на не толико добре свакодневне вести, интересовање за књигу не јењава. Људи позајмљују књиге, јер читање им помаже да скрену мисли. Највише се читају љубавни и крими романи, претежно скандинавских аутора.

Фото: Dnevnik.rs

Због нових околности и пандемије коронавируса, Библиотека поштује мере опреза, те се на улазу налазе дезобаријера и препарат за дезинфекцију руку. Корисници, као и библиотекари, морају да носе маске и буду на раздаљини метар и по до два. Број места за столовима са дневном штампом је ограничен, а обавештења о правилима коришћења Библиотеке постављена су на свим видним местима.

- На Штранд сваки дан долазим, без обзира на то какво је време, увек прошетам – потврдио је Новица Бојовић. – Кад се отвори Библиотека, редовно седнем и прво отворим “Дневник”. Волим да се информишем о томе шта се дешава у средини у којој живим, па после читам остало шта стигнем. “Дневник” ми је омиљени лист, њега целог прочитам. Сваки дан га купујем, али пошто је овде бесплатно, то ми чини малу уштеду.  

Као и претходних година, осим дневне и периодичне штампе на српском језику, корисницима Библиотеке ће, посредством Агенције „Херор Медиа Понт”, бити доступна штампа на језицима националних мањина. Уз учешће Центра за развој мањинских и локалних медија „Минорити&Локал Медиа Девелопмент Центар” биће реализоване и активности које ће промовисати језик и културу националних мањина у Новом Саду, о чему ће јавност бити благовремено обавештена. Такође, током јула и августа, Библиотека ће организовати низ манифестација намењених деци и одраслима.

Библиотека на Штранду све активности реализује у сарадњи са Јавним комуналним предузећем “Градско зеленило” и Агенцијом “Херор Медиа понт”.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести