ОТВОРЕНА СЕЗОНА КРУЗЕРА У НОВОМ САДУ Брод "Амаверде" стигао на понтон, ево по чему је јединствен

Прво паробродско друштво и Туристичка организација Новог Сада дочекали су први путнички брод у 2024. години у Новом Саду, чиме је отворена туристичка сезона крузера.
а
Фото: Ф. Бакић

У Нови Сад на први понтон Бродокомерц пристао је брод "Амаверде" са око 120 путника из Сједињених Америчких Држава.

Према речима Иване Михаиловић из Првог паробродског друштва, брод је кренуо из Швајцарске, а у питању је компанија која долази прва у години и једина вози током целе године.

"Раније када смо причали о туристима који долазе рекама, то су били туристи из Немачке, Аустрије, Швајцарске. Тај проценат од 60 одсто који је носило немачко говорно подручје сад је подељено са онима који говоре енглески. Имамо све више путника из Америке, Енглеске, Аустралије, Новог Зеланда. Ове године се отвара и кинеско тржиште, тако да се знатно мења структура путника", казала је Михаиловићева.

Директор Туристичке организације Града Новог Сада Бранислав Кнежевић рекао је да су прошле године у тај град пристала 373 брода са око 48.000 путника.

"Они у Новом Саду на располагању имају неколико тура - обилазак старог градског језгра, Петроварадинска тврђава, бициклистичка тура. Њих такође јако привлачи тура по Сремским Карловцима, фрушкогорски манастири, па и пешачке руте. Гастрономија је такође битан фактор, салаши и радионице припреме хране", рекао је Кнежевић.

Просек остајања у Новом Саду је један дан,  а Србија тренутно располаже са 10 пристаништа, седам на Дунаву и три на Сави.

Очекује се отварање пристаништа у Сремским Карловцима, Апатину и Великом Градишту, а потписан је и уговор за Баноштор.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести