Отворено о проблемима ЛГБТ популације

Поводом Светског дана здравља, представници Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама су на штанду у Заводу за здравствену заштиту студената, разговарали с ученицима и студентима о проблемима с којима се суочава та популација.
lgbt, foto dnevnik, lea radlovack
Фото: Dnevnik.rs

На том штанду су се представиле и друге организације из области здравља и хуманих вредности. Та мрежа настала је у октобру прошле године, чини је 13 институција и организација цивилног сектора, што је озваничено и потписивањем Меморандума за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама, док је Град Нови Сад постао координатор. Пошто је тема Светског дана здравља била депресија, посебан акценат у разговору је стављен на то стање.

„Депресија није заобишла ни ЛГБТ популацију, која највише проблема има у кругу породице и на послу те су жртве нетолеранције, разних стереотипа и предрасуда“, објаснила је помоћница градоначелника за социјална питања Љиљана Коковић. „Наши чланови су прошли едукације и помак се примећује. Треба и даље радити, и схватили смо да је најважније кренути с едукацијом најмлађих у школама“.

Циљеви Локалне мреже су, између осталог, јачање политичког дијалога, примене европских стандарда, као и сарадња између институција и невладиних организација у борби и превенцији дискриминације. Будући да је у Србији седам градова потписало поменути Меморандум, реч је о великом кораку ка бољој демократији.

Текст и фото: Л. Радловачки

 

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести