Патријаршија управља и спортским теренима

Одборници Скупштине општине Сремски Карловци на данашњој седници једногласно су усвојили измене Одлуке о заштити споменика природе “Дворска башта”,

чиме се Патријаршији Српске православне цркве поверава управљање и над парцелом 953 у Дворској башти, на којој се налазе спортски терени. Како се наводи у образложењу те одлуке, Патријаршији је још 2009. године враћено у поступку реституције власништво над Дворском баштом, укључујући и парцелу са спортским теренима, и она је општинском одлуком нешто касније проглашена за управљача свих осим те парцеле.

Патријаршијски Управни одбор у децембру прошле године предложио је општини да се Патријаршији повери управљање и над том парцелом, што је јучерашњом одлуком и учињено. У образложењу одлуке стоји и то да Патријаршија предлаже закључење споразума којим би се уредио начин коришћења свих спортских објеката у том делу Дворске баште. Предлаже се да од дана закључења тог споразума, без икакве накнаде, општина користи објекте у наредних 25 година, а да их по истеку тог периода преда у посед и својину Патријаршији.
Одговарајући на приговор из редова опозиције, која је подржала одлуку, али замера то што није наведено како ће изгледати коришћење спортских објеката наредних четврт века, председник општине Ненад Миленковић је рекао да је придржавајући се Закона у поступку реституције  враћена имовина ономе коме припада и да је у претходном периоду издвајање за децу и младе у Карловцима било 0,51 одсто.

- Били смо рекордери по најнижем издвајању за младе и децу – рекао  је Миленковић. - То је било срамно, али нико се тада није бунио. Локална самоуправа са СПЦ планира да у тих 25 година унапреди рад Спортско-рекреативног центра у Дворској башти. Под тим, пре свега, подразумевам легализацију свих објеката у том делу који су саграђени бесправно. Локална самоуправа и Спортски савез ће се потрудити да деца и млади имају одговарајуће услове за бављење спортом и физчком културом.

Већином гласова Скупштина је јуче дала сагласност на Статут Туристичке организације, те донела решења о разрешењу досадашњих и именовању нових чланова школског одбора ОШ “23. октобар” и Карловачке гимназије, као и Комисије за обележавање празника, доделу признања и проглашење почасних грађана Сремских Карловаца. Опозиција је гласала против свих од тих решења замерајући што нису достављене биографије предложених чланова и указујући да на то да по закону неки од њих не могу због неспојивости функција и непотизма да буду именовани.

З. Милосављевић

Опозиција се вратила у клупе

Данашњој скупштинској седници присуствовали су одборници свих опозиционих странака, прекинувши тако бојкот рада парламента након напада на одборника из редова Српске радикалне странке Драгана Тришића. У скупштинске клупе вратили су се још у децембру одборници Покрета социјалиста и ГГ “Сложно за Карловце-Миленко Филиповић”.

Како су навели у саопштењу, „с обзиром на то да су сазнали ко су налогодавци и извршиоци тог кривичног дела и добили обећање да ће у најскоријем року бити процесуирани у складу са Законом и да ће њихова имена бити саопштена јавности”, одлучили су да прекину бојкот рада Скупштине  и њених радних тела.

- Одлучили смо да наставимо рад у интересу свих грађана Сремских Карловаца, уз уверавања органа реда да се то више неће поновити и да ће кривци бити најстрожије кажњени у складу са Законом - истакао је Драган Тришић, кога су у јулу физички напали тада непознати нападачи.

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести