Пензионерске картице не важе на свим местима?

Више од 39 одсто пензионерских картица подељено је настаријим грађанима у новосадској филијали Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање од маја прошле године до 21. фебруара, сазнаје „Дневник”.
e
Фото: pixabay.com

До истог дана у филијалу је стигло укупно 97.805 пензионерских картица, а преузета 38.221, те више од 56.000 пензионера пријављених у ту филијалу није преузело свој бесплатни документ. Заменик директора Фонда ПИО – филијале у Новом Саду Предраг Ћетковић оцењује да су те бројке још увек мале, али, како каже, исти проценат је похвалан у односу на динамику поделе у другим филијалама у Србији.

– Ми смо у доброј сарадњи с удружењима пензионера покушали да побољшамо поделу, поготово у рубним деловима града, да пензионери из околних места не би морали да долазе у Нови Сад само због тога – прича Ћетковић. – Они су покушали да активирају и чланове удружења, али и остале пензионере у својим местима, па је тај проценат и повећан. Од почетка акције схватили смо да старија популација није толико флексибилна да можемо очекивати њихов долазак, па било ко да дође с њиховим личним документом, може преузети картицу без проблема.

Подсетимо, од прошле године се, за доказивање статуса њиховог корисника, уместо последњег чека, уз приказ личног документа користе пензионерске картице да би најстарији могли остварити попусте и уштедети новац у одређеним институцијама и установама. Међутим, кроз разговор с пензионерима који су позивали нашу редакцију од почетка акције, сазнали смо да то у пракси не функционише на свим местима у граду, а доста њих и није упознато с тиме да могу добити тај бесплатан документ. Како је наш лист раније писао, свим привредним субјектима је послат јавни позив да дају допринос у давању попуста, па само од њих и зависи да ли ће пензионери уз приказ пензионерске картице моћи да добију попусте и погодности за куповину карата за превоз, куповину у трговинским ланцима, улазница у културне установе и томе слично, и где. И градоначелник Милош Вучевић је тада позвао све друштвено одговорне компаније да се придруже акцији не би ли се омогућили услови за пружање мера подршке пензионерима.

По сазнањима заменика директора Фонда ПИО – филијале Нови Сад Предрага Ћетковића, пензионерске картице нису довољне за остваривање попуста на оним местима на којима им правни субјекат тражи висину примања да би им могао обезбедити плаћање на рате.

– Пензионерска картица замењује пензиони чек апсолутно као доказ о статусу, али не замењује је тамо где онај ко хоће нешто да прода тражи податак о заради – објашњава Ћетковић. – У том случају пензионер, ако пензију не прима готивински, односно не прима ни чек, мора отићи у банку где подиже пензију, поднети захтев да му се изда потврда, која се плаћа, и то му је трошак. Потврду о својим примањима могу добити и на нашим шалтерима бесплатно, али опет морају доћи до шалтера. Овом акцијом се покушавало избећи управо то да имају додатне трошкове јер сваки одлазак у банку и захтев за доказ о висини примања кошта.

Не мора се доћи лично

Пензионерске картице могу се преузети сваког радног дана од 8 до 16 часова у новосадској филијали Фонда ПИО у Лончарској 10, као и у испоставама филијале у Беочину, Сремским Карловцима, Жабљу, Темерину, Бачком Петровцу и Тителу по њиховом режиму рада. Они који нису у могућности да дођу и преузму картицу лично, уместо њих то може учинити неко други уз приказ личног документа корисника у чије је име преузима. Трошкове израде сноси Фонд ПИО па су оне за све пензионере бесплатне.

        В. Бијелић

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести