„Ноћ истраживача” по девети пут побудила велико интересовање

„Европска ноћ истраживача” одавно је препозната као једна од највећих и најзабавнијих промоција науке и научника у свету.
Noc istrazivaca 4
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

У тај једнодневни спекаткл, који је на јучерашњи дан истовремено одржан у 320 европских градова, сјајно се уклопио и Нови Сад као и „Биг” центар, којим су продефиловале стотине ученика основних и средњих школа, али је било и предшколаца, студената, посетилаца различитих генерација који у науци увек могу да пронађу изазов и инспирацију.

Како је рекао координатор пројекта Владимир Тодоровић, ове године задатак је био да наука буде повезана с културним наслеђем, у чијем знаку протиче читава 2018. година, док је програмска координаторка пројекта проф. др Тијана Продановић истакла да је овогодишњи циљ манифестације представити везу науке и наших живота локално, док ће у 2019, години јубилеја, то бити учињено на глобалном нивоу.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић одао је признање младима који стварају.

„Будућност друштва је у вашим рукама“, поручио је Милошевић, уз молбу да уз научни приступ увек имају на уму очување природне средине.

Продекан за науку и међународну сарадњу Факултета техничких наука професор Дарко Стефановић истакао је да ФТН свих девет година подржава ту манифестацију и да ће то чинити и убудуће.

На два спрата организоване су радионице и предавања, а занимљиви саговорници, демонстратори и аниматори побудили су пажњу знатижељника.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Приметили смо шестогодишњег Давида Божендића како у маминој пратњи стрпљиво иде од пункта до пункта, не желећи ништа да пропусти.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Љубазне студенткиње с Департмана ПМФ-а за физику Јелена Влаховић и Ивана Пепић храбриле су и Давида и нешто старију децу да се окушају у састављању „пирамиде”, док су аниматорке Даца и Анђа стрпљиво природним бојама осликавале подлаткице, махом женског дела „публике”.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Срели смо и Ану Козбашић, ученицу трећег разреда ОШ „Соња Маринковић”, која је у пратњи оца Владимира Козбашића, некадашњег певача „Атеист репа”, стрљпиво склапала „атоме” од чачкалица и пластелина.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Одушевљење, а помало и неверицу, код најмлађих је свакако изавала „направа” од једне цеви, која је демонстрирала распростирање звука, а праву гужву и стрпљиви ред затекли смо на штанду Центра ФТН-а за дигитални дизајн, на којем је студенткиња докторских студија Јелена Кићановић ученике водила виртуелном туром кроз Нови Сад.

С. Савић

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести